‘Kramer reed in geheim, olympisch pak’

Sven Kramer won in grootse stijl de tien kilometer bij de NK. Dankzij een betere outfit dan de rest?

Sven Kramer op de 10.000 meter.
Sven Kramer op de 10.000 meter. Foto ANP

Al na de eerste wedstrijd van het olympisch schaatsseizoen is de strijd om het beste materiaal in volle hevigheid losgebarsten. Sven Kramer reed op de tien kilometer bij de NK afstanden in een ‘geheim’ pak, berichtte de NOS vanmorgen. De speciale outfit is bedoeld voor de Nederlandse ploeg bij de Winterspelen van Sotsji en was alvast aan Kramer uitgereikt om te testen.

Zijn concurrenten Jorrit Bergsma en Bob de Jong kregen het pak nog niet. Kramer won de tien kilometer in Heerenveen in superieure stijl. Zijn winnende tijd van 2.46,96 was een officieus wereldrecord op laaglandbanen, een nieuw baanrecord en de tweede tijd ooit. Ook NOS-medewerker Erben Wennemars, die tijdens de NK afstanden een comeback maakte op de 1.500 meter, reed in het geheime pak.

Sportkoepel NOC*NSF en schaatsbond KNSB zijn onaangenaam verrast door het uitlekken van het nieuws. Het nieuwe pak verkeert in een testfase en had nog enige tijd geheim moeten blijven. Het pak is ontwikkeld in samenwerking met het Drentse bedrijf Sportconfex van eigenaar Bert van der Tuuk en zou nieuwe snufjes bevatten op het gebied van aerodynamica.

Een ‘pakken-rel’ is in een olympisch schaatsseizoen al bijna een traditie. Schaatsers zijn op zoek naar ‘goedkope’ winst, sponsors naar elke vorm van publiciteit. Bij de Winterspelen van Innsbruck in 1976 ging het nog onbetwist om aanzienlijke winst. De Nederlandse schaatsers droegen voor het eerst het pak-uit-één-stuk, ontwikkeld door de Zwitser Franz Krienbühl. Piet Kleine en Hans van Helden grossierden in medailles.

Commotie ontstond in 1998 in Nagano, toen KNSB-topsportcoördinator Ab Krook een Nederlands pakkengeheim deelde met ‘schaatsbelg’ Bart Veldkamp. De noviteit zat in speciale, aerodynamische strips die de Nederlanders op hun pak droegen. De internationale pers wilde na de openingsafstand, de vijf kilometer, alles over de geheime strips weten van de Nederlandse medaillewinnaars Gianni Romme en Rintje Ritsma.

Vier jaar later ontwikkelde kledingfabrikant Nike in samenwerking met de KNSB in het diepste geheim een nieuw pak voor de Spelen van Salt Lake City. Schaatsers als Jan Bos en Ritsma vonden het eerst maar niks, het pak zat veel te strak. De ‘Swift Skin’ werd geperfectioneerd. Gesloten stof voor sprinters, meer ventilatie voor allrounders. Strak bleef het, maar Nederland won veel en van alles. Ook de ‘Swift Skin II’ kon in Turijn 2006 niet op unaniem gejuich rekenen. En in 2010 bekeerden KNSB en NOC*NSF zich tot Sportconfex. Pas op 29 januari 2010, kort voor de Spelen van Vancouver werd het nieuwe pak onthuld.

Dreigt na het uitlekken van het Sotsji-pak een nieuwe rel, werd Kramer bevoordeeld? „Het is echt geen supersonisch pak of zo”, stelt Kramer in de Telegraaf. „Iedereen probeert wel eens wat. Het staat nog niet vast dat dit straks het olympische pak is.”

    • Maarten Scholten