‘Keith Bakker vanaf vandaag met proefverlof, in zomer definitief vrij’

Keith Bakker. Foto ANP / Marcel Hemelrijk

Keith Bakker mag met onmiddellijke ingang met proefverlof. De advocaat van de 52-jarige verslavingsdeskundige, die vorig jaar werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens seksueel misbruik, heeft dat bevestigd aan RTL Boulevard.

Bakker draagt een enkelband als hij buiten de gevangenis komt, en mag niet in de buurt komen van zijn slachtoffers. In augustus zou hij definitief vrijkomen. De advocaat, Lucy Oldenburg, verdedigt tegenover RTL dat Bakker met proefverlof mag: “Hij heeft lang genoeg gezeten.” Ze heeft geen contact gehad met Bakker. De slachtoffers zouden op de hoogte zijn gebracht dat hij met proefverlof mag.

Bakker werd in april 2012 veroordeeld wegens seksueel misbruik van ex-cliënten. In drie gevallen achtte de rechtbank verkrachting bewezen. Bakker zei destijds dat de veroordeling voor verkrachting naar zijn mening onterecht is, maar dat hij vond dat hij toch moest boeten voor wat hij heeft gedaan. Als Bakker zijn hele straf zou uitzitten, kwam hij pas in 2017 vrij, maar door de in Nederland gebruikelijke strafkorting blijven er veertig maanden straf over van de zestig. Met aftrek van het voorarrest betekent dit dat Bakker in 2014 al vrijkomt.

Het misbruik kwam eind 2010 aan het licht. Het gros van de slachtoffers was onder behandeling in Bakkers Amsterdamse kliniek. Naar aanleiding van het misbruik besloot de NCRV zijn bekende programma Family Matters van de buis te halen.

    • Anouk van Kampen