Jong en bang voor toekomst tijdens Cubacrisis

Ginger en Rosa worden geboren op de dag dat Hiroshima wordt gebombardeerd. Anno 1962 zijn de twee pubers onafscheidelijk. Rosa is de opstandigste van de twee. Zij rookt stiekem sigaretten en vrijt met jongens in het bushokje. Op die momenten gaat Ginger maar even een boek lezen of gedichten schrijven. Als Rosa claimt een zielsverwantschap te voelen met Gingers vader, wiens liberale levensvisie dogmatischer is dan hij doet voorkomen, loopt alles langzaam uit de hand.

Ginger & Rosa speelt zich af tijdens de Cubacrisis, waarbij Ginger, die doodsbang is voor de desastreuze gevolgen van de wapenwedloop, zich aansluit bij de Ban de Bom-beweging. Rosa heeft daar minder mee, zij koketteert liever met religie en heeft haar hoofd vol met romantische ideeën.

Ginger & Rosa overtuigt het meest in de sfeertekening van kleine momenten, zoals de scène waarin de twee met jeans in bad zitten om de broeken te laten krimpen. Zodra het drama groot wordt, vooral in de tweede helft van de film, ligt hysterie om de hoek. Dan worden emoties opeens enorm uitvergroot, wat niet alleen tot ongemak maar ook tot ongeloofwaardigheid leidt.

André Waardenburg

    • André Waardenburg