Israël gaat weer bouwen in Oost-Jeruzalem na vrijlating Palestijnen

Een bouwproject bij de joodse nederzetting Har Homa in Oost-Jeruzalem, eind vorig jaar.
Een bouwproject bij de joodse nederzetting Har Homa in Oost-Jeruzalem, eind vorig jaar. Foto AFP / Ahmad Gharabli

Israël heeft nieuwe bouwplannen voor Oost-Jeruzalem, het gebied dat de Palestijnen de hoofdstad van hun toekomstige staat willen maken. De aankondiging van de plannen komt een paar uur na de vrijlating van 26 Palestijnen als onderdeel van de voortzetting van het vredesoverleg tussen de Israëliërs en de Palestijnen.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken liet vandaag weten dat er vijftienhonderd woningen op de planning staan voor Ramat Shlomo, meldt persbureau AP. In augustus kondigde Israël na de vrijlating van de eerste 26 Palestijnse gevangenen ook aan toestemming te geven voor de bouw van zo’n twaalfhonderd appartementen in joodse nederzettingen.


Grotere kaart weergeven

De vrijlating van Palestijnse gevangenen – van wie het merendeel is veroordeeld voor betrokkenheid bij dodelijke aanslagen op Israëliërs – was een voorwaarde voor de hervatting van het in 2010 vastgelopen vredesoverleg. De vrijlating van in totaal 104 gevangen wordt in Israël fel bekritiseerd. De nieuwbouwprojecten worden vermoedelijk gebruikt om daarvoor te compenseren.

Jeruzalem, de ondeelbare stad

De bouw van nieuwe woningen in Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden is volgens internationaal recht illegaal. Israël beschouwt Jeruzalem als eeuwige en ondeelbare hoofdstad.

Onderhandelingen werden deze zomer hervat - kans van slagen klein

De vredesonderhandelingen tussen Israëlische en Palestijnse onderhandelaars werden eind juli hervat. Het streven was binnen negen maanden een akkoord te bereiken over een tweestatenoplossing, waarin ruimte is voor zowel Israël als Palestina.

De partijen werden bijeengebracht door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Er bestaat grote twijfel over de kansen van deze onderhandelingen. Beide partijen zouden hebben beloofd dat ze geen acties zouden ondernemen die het overleg konden ondermijnen.

“Palestijnen lopen niet weg” - druk is groot

De Israëlische bouw in de illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied wordt volgens Amerikaanse functionarissen niet beschouwd als een ondermijnende actie. Onze correspondent Leonie van Nierop denkt dat de Palestijnen voorlopig aan tafel blijven zitten.

“Netanyahu heeft dit al eerder gedaan en toen liepen ze ook niet weg. De Amerikaanse druk is heel groot. Wie de schuld krijgt van het mislukken van de vredesbesprekingen, zal waarschijnlijk zware consequenties ondervinden.”

    • Laura Klompenhouwer