Inval bij uitzendbureau Werk&Ik wegens ‘uitbuiting’ van Tsjechen

Uitzendbureau liet Tsjechen overnachten in een garage en zou te weinig loon betalen.

Het Amsterdamse uitzendbureau Werk&Ik, dat onder meer aan KLM, Schiphol en Rotterdam the Hague Airport personeel levert, wordt verdacht van uitbuiting van Oost-Europese werknemers. De inspectie SZW, de gemeente Amsterdam en de Belastingdienst hebben een inval gedaan bij het bedrijf. Dat bevestigt een woordvoerder van de voormalige arbeidsinspectie naar aanleiding van berichtgeving in Trouw.

Werk&Ik (omzet 12 miljoen euro) detacheert jaarlijks 1.200 mensen, onder wie tachtig tot honderd Tsjechen, volgens het dagblad. De Oost-Europeanen maken onder meer vliegtuigen schoon en helpen bij het laden en lossen van bagage. Het uitzendbureau zou hen te weinig betalen, soms vakantiegeld niet uitkeren en geen loonstrookjes verstrekken. Chauffeurs zouden veel langere werkdagen maken dan is toegestaan.

De gemeente Amsterdam en de inspectie vielen maandagavond een garage in Amsterdam binnen waar Oost-Europese werknemers overnachtten. De situatie in de garage, die niet voor bewoning was bestemd, zou onveilig zijn geweest. Voor een slaapplaats in de garage werd 2,50 euro op het uurloon ingehouden, ofwel 120 euro of meer per werkweek. Inspecteurs spreken van „uitbuiting”.

Ivan Karels, de eigenaar van het uitzendbureau, erkent in Trouw dat controle op uurlonen en vakantiegeld niet goed was. Karels zegt dat jonge Oost-Europeanen graag overnachten in de garage. Hij wijt de misstanden aan de snelle groei van het bedrijf.