ING betaalt volgende maand miljard euro terug aan Nederlandse staat

Hoofdkantoor ING in Amsterdam.
Hoofdkantoor ING in Amsterdam. Foto ANP / Robin Utrecht

ING maakt volgende maand 1,125 miljard euro over naar de Nederlandse staat. Dat heeft de bank vanochtend bekendgemaakt, meldt persbureau Novum. Hiermee betaalt ING opnieuw een deel van de staatssteun af die de bank tijdens de crisis van 2008 kreeg.

De bank zegt van plan te zijn in maart en mei van 2014 het laatste deel van de staatssteun af te betalen.

In december 2010 eerste deel lening afgelost

De bank loste in de afgelopen jaren al een groot gedeelte van de staatssteun af. Zo werd in mei 2011 twee miljard euro aan de Nederlandse Staat terugbetaald. Op dat moment had ING al zeven van de tien miljard euro aan steun afgelost.

In december 2010 loste ING de eerste helft van de lening af door het terugkopen van een aandelenpakket van vijf miljard euro, inclusief een premie van 606 miljoen euro. De Europese Commissie oordeelde destijds dat de premie die werd betaald, te laag was. Het bedrijf werd daardoor gedwongen zich te splitsen in een bank en een verzekeringsbedrijf.

Kapitaalinjectie van tien miljard euro

ING kreeg in oktober 2008 van de Nederlandse staat een kapitaalinjectie. NRC Handelsblad schreef begin dit jaar, ten tijde van een grote reorganisatie bij ING, over de kapitaalinjectie het volgende:

Terug naar het crisisjaar 2008. In oktober kreeg ING een kapitaalinjectie van de staat van tien miljard euro. Dat bleek al snel niet genoeg. De waarde van een pakket met Amerikaanse hypotheken was door de kredietcrisis zo sterk gedaald dat de balans van ING snel versterkt moest worden.

Het ministerie van Financiën bedacht samen met De Nederlandsche Bank een ingewikkelde constructie waarbij onder meer geschoven werd met het economisch en juridisch eigendom van de portefeuille. Het kwam erop neer dat de staat 80 procent van het economisch eigendom, met bijbehorende risico’s, van ING overnam.

De Europese Commissie ging toen akkoord met staatssteun, maar verbond daar strikte voorwaarden aan. ING moest kleiner, overnames waren verboden zolang het bedrijf overheidssteun genoot en het mocht in de markt niet stunten met de laagste tarieven. ING kon door deze strafmaatregelen niet anders dan allerlei onderdelen verkopen; ook werd besloten de bank en de verzekeraar uit elkaar te trekken.