Het mannelijk maken van je cv

Vrouwen zouden meer moeten opschrijven wat ze bereikt hebben, zoals mannen doen.

None

Toen recruiter Floor Nobels deze week een oproep op LinkedIn plaatste dat vrouwen hun cv wat mannelijker moesten maken kreeg ze op datzelfde medium, maar ook via Twitter en mail, veel reacties.

Vanwaar die oproep?

„Ik had een sollicitant bij wie ik tussen de regels van het cv door moest lezen hoe goed die kandidaat eigenlijk was. En dat is zeker niet de eerste keer dat me dit overkwam bij het lezen van het cv van een vrouw. Die zijn over het algemeen toch bescheidener dan mannen. Keer op keer wordt dat herhaald door mensen die het aandeel van vrouwen op de werkvloer willen stimuleren. ‘Lieve meisjes komen in de hemel, stoute meisjes komen overal’, wordt er gezegd.”

Wat doen vrouwen anders dan mannen op hun cv?

„Vrouwen vermelden vaak hun functietitels. Dat staat dan op een regel en daar houdt het mee op. Bij mannen staan lappen tekst op het cv, soms moet je zelfs op zoek naar de concrete resultaten. Vrouwen zouden veel meer met bullets moeten werken en daar opschrijven wat ze hebben bereikt in eerdere functies. Gewoon droog de resultaten benoemen. Met welk budget je hebt gewerkt, of je team is gegroeid, het aantal opdrachten dat je hebt binnengehaald en meer van dat soort zaken. Vrouwen zijn vaak geneigd een samenvatting over zichzelf te schrijven waarin vage termen staan dat ze een ‘mensenmens’ zijn. Je moet je persoonlijke leven scheiden van je zakelijke ik. Noem liever de competenties waar je ook regelmatig endorsements op LinkedIn voor krijgt.”

Verstevig je niet alleen maar het glazen plafond met zo’n oproep?

„Nee, ik vind dat je als vrouw juist in sollicitaties het belang van diversiteit op de werkvloer kunt benadrukken. Benoem wat je als vrouw kunt toevoegen in een organisatie. Als je hobby’s toevoegt op een cv is het ook niet raar om erop te zetten dat je kinderen hebt en dat je die hebt opgevoed. Dat betekent dat je bekend bent met conflicthantering, beïnvloeding en relativering. Soms nemen vrouwen vanwege de kinderen wat gas terug in hun carrière. Dat er vanwege die opvoeding van de kinderen een paar jaar geen doorgroei optreedt in je carrière, mag je er gewoon bijzetten. Maar let op de mannelijke elementen in je cv.”

    • Alex van der Hulst