Geplette piepers uit de oven

None

De gemiddelde Amerikaan eet zo’n 62 kilo aardappels per jaar, las ik laatst. Ik was daar nogal van onder de indruk, maar het Nederlandse aardappelgemiddelde ligt tot mijn ontsteltenis nog veel hoger. Zo’n 80 à 85 kilo per jaar. Da’s een flinke berg piepers.

Vorig jaar kwam ik op allerlei kookwebsites ineens hetzelfde recept tegen voor platgeslagen aardappels uit de oven. Van de week heb ik ze maar eens gemaakt en ik begrijp nu waarom dit gerecht zo populair is. Het procédé: was een paar smaakvolle, vastkokende aardappels. Droog ze goed af en prik ze een paar keer in met een vork. Smeer ze in met olijfolie, leg ze op de bakplaat van uw oven en pof ze in ongeveer 50 minuten gaar. Haal de bakplaat eruit en plet de aardappels door er even op te drukken met de stamppot-stamper. Bestrijk de toegetakelde aardappels ruimhartig met olijfolie en strooi er wat grof zeezout en peper over, plus wat tijm of rozemarijn. Zet de aardappels nog 25 minuten terug in de oven. Al die kapot geslagen randjes worden dan heerlijk knapperig. Een aanrader.

Minstens zo lekker zijn deze krokante aardappelschilletjes. Pof daarvoor de aardappels zoals hierboven beschreven. Laat ze wat afkoelen, snij ze in de lengte door en schep het binnenste eruit. Leeg ongeveer een halve centimeter vruchtvlees langs de schil zitten. Kwast ze van binnen en van buiten in met olijfolie, verhoog de oventemperatuur naar 225 graden en zet de schillen met de bolle kant naar boven terug. Draai ze na 20 minuten om, bestrooi met grof zout en peper en zet ze nog een paar minuten terug. Wel goed in de gaten houden. Meng de fijngehakte rucola, zure room, peper en zout en de fijngesneden lenteuitjes en doe in elk aardappelschil een klein schepje. Of breek voorzichtig een kwarteleitje en laat het in de schil glijden. Bestrooi met peper en zout en zet een paar minuten terug in de oven tot het eitje gestold is.

    • Roos Ouwehand