Griekse politie: geen georganiseerde interne steun Gouden Dageraad

Een jongetje met een Griekse vlag in zijn hand loopt in Athene langs een anti-fascisme graffititekening. Foto AFP / Angelos Tzortzinis

De Griekse politie heeft geen bewijzen gevonden dat er binnen haar eigen gelederen georganiseerde groepen zijn die de extreemrechtse partij Gouden Dageraad steunen. Wel zijn er individuele agenten die de Dageraad direct of indirect ondersteunen. Dat maakte de Griekse politie vandaag bekend.

De politie stelde een intern onderzoek in naar aanleiding van berichten dat groepen agenten de Dageraad in woord en daad bijstaan. Een tiental agenten is naar aanleiding van het onderzoek gearresteerd. Zij worden ervan verdacht wapen- en drugswetten te hebben overtreden. Daarnaast concludeerde de politie dat wangedrag binnen de eigen gelederen sinds 2009 drastisch is toegenomen.

De Griekse justitie heeft een onderzoek ingesteld naar Gouden Dageraad naar aanleiding van de dood van een Griekse rapper, die vorige maand werd doodgestoken. De verdachte in de zaak heeft gezegd een aanhanger van de Dageraad te zijn.

De brede regeringscoalitie in Griekenland is na die moord begonnen aan een campagne tegen Gouden Dageraad. Daarbij legt zij de nadruk op het strafrecht.

Het parlement besloot onlangs partijleider Nikos Michaloliakos en acht andere parlementariërs van de partij hun immuniteit van rechtsvervolging te ontnemen. Michaloliakos en twee anderen zitten in afwachting van hun proces vast. Volgens Gouden Dageraad zijn de acties politiek gemotiveerd.

Niet eerder sinds het einde van de militaire dictatuur in 1974 zijn parlementsleden gearresteerd. Gouden Dageraad kreeg vorig jaar achttien van de driehonderd parlementszetels. Gisteren stemden 246 parlementariërs voor het opheffen van de onschendbaarheid. Vandaag bespreekt het parlement een kabinetsvoorstel om de partijfinanciering aan Gouden Dageraad te staken.

    • Niels Posthumus