Egypte: prominent leider van Moslimbroederschap opgepakt

Essam El-Erian
Essam El-Erian Foto Reuters

De Egyptische autoriteiten hebben vanochtend Essam El-Erian, een prominent leider van de Moslimbroederschap, gearresteerd. El-Erian werd opgepakt in een buitenwijk van de hoofdstad Kairo. El-Erian was op de vlucht sinds de afzetting van president Morsi door het leger op 3 juli. Hij was de laatste prominente leider die nog op vrije voeten was. El-Erian was vice-voorzitter van de politieke partij van de Moslimbroederschap.

Eind september had El-Erian nog een communiqué uitgegeven waarin hij een dialoog voorstelde op basis van de routekaart die Morsi vlak voor zijn afzetting aandroeg. Die ging over het amenderen van de grondwet en parlementaire verkiezingen. In El-Erians plan zou Morsi in zijn functie van president hersteld worden.

Maandag begint het proces tegen Morsi. Hij wordt beschuldigd van aanzetten tot moord rond het straatprotest tegen de grondwet in december 2012. Met name El-Erian had de achterban toen opgeroepen het recht in eigen handen te nemen tegen een vreedzame betoging bij het presidentieel paleis. Daarbij vielen tien doden.

Morsi wordt sinds 3 juli op een geheime locatie vastgehouden en zou geen contact hebben met advocaten. Hij heeft laten weten dat hij geen advocaat nodig heeft omdat hij de autoriteit van de rechtbank niet erkent.

Gisteren trokken de rechters in een ander proces, tegen 35 leiders van de Moslimbroederschap, omdat ze zich „onbehaaglijk” voelden over de gang van zaken. Ze gaven geen uitleg maar vermoed wordt dat hun besluit te maken heeft met de weigering van ordediensten om beklaagden het proces te laten bijwonen. De magistratuur was onder Morsi een geducht tegenstander van de Moslimbroederschap. Maar zij staan ook erg op hun onafhankelijkheid en op de letter van de wet.