Motorola werkt aan ‘modulaire’ telefoon met vervangbare onderdelen

Telefoonmaker Motorola is bezig met het ontwikkelen van een ‘modulaire’ mobiele telefoon onder de naam Project Ara. Het toestel zal bestaan uit losse en makkelijk te vervangen onderdelen. Op die manier neemt de levensduur van je telefoon toe.

Motorola, een dochteronderneming van Google, kondigde Project Ara eergisteren aan. Wat Google gedaan heeft met Android, namelijk het gratis aanpasbare software beschikbaar stellen, wil Motorola doen met hardware. Ara zou een gratis platform bieden waar diverse aanbieders zelf modules en onderdelen voor kunnen ontwikkelen.

Ook de Nederlandse uitvinder Dave Hakkens was voor zijn project Phonebloks (phonebloks.com) bezig met het ontwikkelen van een modulaire mobiele telefoon. Via een internetfilmpje wekte hij daar veel aandacht voor. Motorla en Hakkens hebben nu besloten om samen te werken aan Ara. Het bedrijf hoopt dat ze kunnen profiteren van het enthousiasme dat Hakkens bij potentiële gebruikers heeft opgewekt. Zijn project kreeg bijna een miljoen steunbetuigingen. Motorola wil komende winter al een eerste versie lanceren voor ontwikkelaars. (NRC)