Deelraad in A’dam Zuidoost tegen intocht met Zwarte Piet

Een meerderheid van de deelraad van Amsterdam Zuid-Oost is tegen een intocht met Zwarte Pieten.
Een meerderheid van de deelraad van Amsterdam Zuid-Oost is tegen een intocht met Zwarte Pieten. Foto ANP / Evert Elzinga

Een Sinterklaasintocht met Zwarte Pieten wordt in Amsterdam Zuidoost beschouwd als “een provocatie” van “veel zwarte bewoners” van het stadsdeel. Een meerderheid van de deelraad heeft daarom gisteravond een motie van de PvdA-fractie aangenomen waarin het dagelijks bestuur wordt verzocht geen vergunning voor zo’n intocht af te geven.

Voorzitter Tjeerd Herrema (PvdA) zal de motie van zijn partijgenoten niet uitvoeren. “Dit is niet aan de deelraad”, zo laat hij aan NRC weten. Hij is niet onder de indruk van het argument in de motie dat een intocht met Zwarte Pieten “tot de nodige onrust kan leiden met alle gevolgen vandien voor de openbare orde en veiligheid”.

Motie Zuid-Oost over Zwarte Piet