Kapitein had minnares bij zich

De danseres uit Moldavië die met kapitein Schettino op de brug was toen het cruiseschip Costa Concordia in januari 2013 aan de grond liep, heeft gisteren in de rechtszaal toegegeven dat ze de minnares van Schettino was. Ze had eind 2011 drie maanden op het schip gewerkt en was bij een volgende trip zonder kaartje mee aan boord gekomen. „Als je iemands minnares bent, vraagt niemand” waarom je geen kaartje hebt, zei de 26-jarige Domnica Cemortan. Zij had eerder vragen over een mogelijke relatie met Schettino ontweken, maar gaf haar affaire toe nadat de rechter haar erop had gewezen dat meineed strafbaar is.

In het proces, in Grosseto, is Schettino de enige aangeklaagde. Een officier van de bemanning, Antonello Tievoli, vertelde gisteren dat Schettino het cruiseschip een week eerder ook al vlak langs het eilandje Giglio had gestuurd. Tievoli had daarom gevraagd omdat hij familie op het eilandje heeft wonen. Een week later had Schettino zijn tweede man opdracht gegeven om een route nog dichter langs het eiland uit te zetten. Die tweede keer, op 13 januari vorig jaar, liep het schip aan de grond en scheurde de kiel open. Cemortan vertelde dat er een galadiner aan de gang was en dat Schettino de bemanning had gevraagd vaart te minderen zodat hij zijn toetje kon eten voordat hij het roer overnam om langs Giglio te varen. Bij de ramp kwamen 32 mensen om. (Reuters)