CBS: vier op de tien jongeren hadden in 2012 flexibel contract

Een jongere informeert bij een medewerker van het Leerwerkloket op het UWV Werkplein in Den Haag.
Een jongere informeert bij een medewerker van het Leerwerkloket op het UWV Werkplein in Den Haag. Foto ANP / Roos Koole

In 2012 hadden vier op de tien jongeren in de leeftijd van 15 tot 27 jaar een flexibel contract. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 627.000 jongeren die aan het werk waren, had zo’n 40 procent een flexibele arbeidsrelatie.

In totaal waren er in 2012 797.000 jongeren die geen onderwijs volgden. 627.000 van hen (79 procent) was aan het werk. Hiervan had iets meer dan de helft een vast contract en was zes procent zelfstandig. Jongeren hebben in vergelijking met hun oudere collega’s vaker een flexibele arbeidsrelatie. Van de 27- tot 65-jarigen had elf procent een flexibel contract.

Lange termijn: meer jongeren met flexibel contract

CBS ziet over de periode 2002-2012 een toename van het aantal jongeren met een flexibel arbeidscontact. Volgens het bureau geldt dit vooral voor jongeren met een tijdelijk contract die uitzicht hebben op een vast dienstverband en voor oproepkrachten.

In de periode 2002-2012 steeg het aandeel jongeren met uitzicht op een vast dienstverband van tien naar vijftien procent, het aandeel oproepkrachten steeg in dezelfde periode van twee naar zeven procent. De toename van het aantal flexibele contracten ging vooral ten koste van het aantal jongeren met een vast contract.

In 2002 had 72 procent van de jongeren een vast contract, 24 procent had een flexibele arbeidsrelatie.