Canadese wielrenner Hesjedal bekent dopinggebruik

Ryder Hesjedal heeft bekend doping te hebben gebruikt. De 32-jarige Canadees stelt vandaag in een verklaring “meer dan een decennium geleden het verkeerde pad te hebben gekozen”. Volgens Hesjedal was zijn dopinggebruik van korte duur.

Ryder Hesjedal tijdens de Tour de France van 2012. Foto EPA / Yorick Jansens

Ryder Hesjedal heeft bekend doping te hebben gebruikt. De 32-jarige Canadees stelt vandaag in een verklaring “meer dan een decennium geleden het verkeerde pad te hebben gekozen”. Volgens Hesjedal was zijn dopinggebruik van korte duur.

Hesjedal reageerde daarmee op beschuldigingen van Michael Rasmussen, schrijft persbureau Novum, die eerder op de dag in een voorpublicatie van zijn komende maandag te verschijnen biografie verklaarde in 2003 drie Canadese mountainbikers, onder wie klassementsman Hesjedal, geleerd te hebben om doping te gebruiken.

Slechts tijdelijk op foute pad

Volgens Hesjedal, die vorig jaar de Giro won, was hij slechts tijdelijk op het foute pad.

“En hoewel die fouten meer dan tien jaar geleden gebeurden en ze van korte duur waren, kan ik niet verbloemen dat ik ze heb gemaakt.”

Hesjedal zwoor naar eigen zeggen al jaren voordat hij in 2006 bij Garmin terechtkwam dopinggebruik af.

Hesjedal en Rasmussen leerden elkaar kennen bij het opleidingsteam van de Rabobank. De Deen zou de Canadees hebben ingewijd in het gebruik van epo en cortisonen. Hesjedal en Rasmussen maakten beiden later de overstap naar de weg.

Hesjedal kan niet meer worden gestraft

Hij kan niet meer gestraft worden voor zijn misstap. Cycling Canada stelde volgens de NOS in een reactie op het Rasmussen-verhaal:

“Het WADA heeft een verjaringstermijn van acht jaar. Als deze atleten (naast Hesjedal noemt Rasmussen ook Chris Sheppard en Seamus McGrath, red.) de aantijgingen bekennen, resulteert dit niet in een dopingstraf.”

In zijn beginjaren was Hesjedal vooral een mountainbiker. Hij richtte zich op de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Hij leek daar medaillekansen te hebben, maar lek reed. Ook Rasmussen was een mountainbiker voordat hij zich volledig op de weg richtte.

    • Niels Posthumus