Broos herstel voor woningmarkt; zorgen om nieuwbouw

De woningmarkt in Nederland is aan het herstellen. Wel zijn er zorgen over het geringe aantal nieuwbouwwoningen.
De woningmarkt in Nederland is aan het herstellen. Wel zijn er zorgen over het geringe aantal nieuwbouwwoningen. Foto ANP / Robin Utrecht

De koopwoningmarkt herstelt zich. De komende maanden worden meer woningen verkocht en meer nieuwe hypotheken afgesloten. Vanaf volgend jaar zullen ook de huizenprijzen weer voorzichtig stijgen.

Dat concludeert het onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft in de vanmiddag verschenen Monitor Koopwoningmarkt. Het OTB verzamelde en analyseerde “vrijwel alle gegevens die er over de Nederlandse woningmarkt bestaan”, zegt hoogleraar volkshuisvesting Peter Boelhouwer van het OTB.

Vertrouwen neemt al negen maanden toe

De cijfers werden geleverd door onder meer makelaarsvereniging NVM, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Kadaster en het Hypotheken Data Netwerk. Boelhouwer: “We zitten nu op de bodem, dat zie je aan alle cijfers. De woningmarkt normaliseert zich.” Hij spreekt over een “broos herstel”. Nieuwe kabinetsmaatregelen of een verslechterende economie kunnen het herstel weer ongedaan maken.

Het vertrouwen in de koopwoningmarkt gaat al negen maanden op rij omhoog. Het aantal nieuwe hypotheken en transacties stijgt voor het tweede opvolgende kwartaal. Woningen zijn betaalbaarder geworden door de dalende hypotheekrente, licht gestegen inkomens, en dalende huizenprijzen.

Gemiddelde huizenprijs is 211.000 euro

De komende maanden zal het aantal huizenverkopen “een licht stijgende tendens” laten zien, verwacht het OTB. De huizenprijzen gaan volgend jaar met 1 à 2 procent omhoog. De gemiddelde verkoopprijs is sinds het record van 259.000 euro (derde kwartaal 2008) gedaald tot 211.000 euro nu. Dat is een daling van 19 procent.

Het OTB maakt zich wel grote zorgen over het aanhoudende tekort aan nieuwbouwwoningen. De bouw daarvan is, net als het aantal verleende bouwvergunningen, in elkaar gestort. Werden voor de crisis nog acht- tot tienduizend nieuwe particuliere koopwoningen per kwartaal verkocht, inmiddels is dat niet meer dan zo’n drieduizend. Boelhouwer: “Dat leidt tot een gierend oplopend woningtekort de komende jaren. Slecht voor de economie.”

Hij vreest dat de woningprijzen op termijn weer fors zullen oplopen en de wachtlijsten voor sociale huurwoningen langer zullen worden.