Beurs voor betaalbare kunst groeit gestaag

Geen enkel kunstwerk op de Affordable Art Fair, die morgen in Amsterdam begint, is duurder dan 5.000 euro. Sinds een Schot de beurs in 1999 begon, is het een groeiend internationaal succes.

None

De kunstliefhebber met een bescheiden budget kan vanaf morgen in Amsterdam-Noord terecht op de Affordable Art Fair. 70 galeries uit twaalf landen brengen kunst ‘met een kleine k’, zoals sponsor ABN Amro het noemt, kunst die nadrukkelijk niet alleen bedoeld is voor mensen met een dikke portemonnee, maar ook betaalbaar is voor beginnende verzamelaars. De maximumprijs voor een kunstwerk is 5.000 euro.

Alles op de beurs is erop gericht de drempel voor potentiële kunstkopers zo laag mogelijk te houden. Zo zijn kinderen welkom: voor de jongste bezoekers is er een gratis crèche en de wat oudere kinderen kunnen zich vermaken bij een knutselworkshop of lesje kunstgeschiedenis. Ook voor volwassenen die geïnspireerd raken om zelf iets te maken worden er workshops georganiseerd. En wie een kunstwerk koopt, kan dat laten inpakken om het meteen mee te nemen.

Een Schot is de grondlegger van de beurs voor betaalbare kunst: Will Ramsey wilde een kunstbeurs waar iedereen zich thuis voelt, toen hij in 1999 de eerste Affordable Art Fair organiseerde in het Londense Battersea Park. Hij wilde de geslotenheid van de galeriewereld doorbreken. Hij had in 1996 zijn eigen ‘Art Warehouse’ geopend, waar hij betaalbare kunst aanbood: werken van relatief onbekende kunstenaars met prijzen tot 2.500 pond (2.925 euro). Bij de kunstbeurs die drie jaar later volgde, betrok hij gelijkgestemde galeries, die net als hij op zoek waren naar een breder en jonger publiek. Jaarlijks komen er zo’n 22.000 mensen naartoe en inmiddels zijn er twaalf edities in de hele wereld. Begin april volgend jaar wordt er voor het eerst ook een editie in Maastricht georganiseerd.

In Amsterdam, waar jaarlijks zo’n 15.000 bezoekers komen, zijn de meeste galeries op deze achtste editie Nederlands. Zoals Henk Mellema van de Art-Melvy Gallery in het Drentse Nijlande. Hij is net terug van de Affordable Art Fair in Stockholm. Hij verkoopt, naast werk van drie Nederlandse schilders, bronzen beelden van zijn echtgenote Yvonne Visser. Haar dierfiguren, die zowel binnen als in de tuin kunnen worden geplaatst, vonden gretig aftrek in Stockholm, zegt hij. In voorgaande jaren deed hij ook goede zaken op de Affordable Art Fair in Brussel en die in Parijs.

Mellema vindt bijzonder dat de galeries op deze beurs, anders dan op andere beurzen, verplicht zijn goed zichtbaar prijskaartjes te hangen bij de kunstwerken.

Hoewel de prijzen laag zijn, is op de Affordable Art Fair hier en daar ook werk van bekende kunstenaars te koop. Vorig jaar trok Lionel Gallery uit Laren veel bekijks met houtgrafieken van Damien Hirst, die voor 2.950 euro werden aangeboden. „Daar hebben we er een stuk of acht van verkocht”, zegt galeriehoudster Kim Logchies. Ook dit jaar neemt ze weer werk van Hirst mee naar de Affordable Art Fair. „Daarnaast hebben we werk van de Spaanse kunstenaar Yago Hortal. Zijn kleurrijke werk spat van het doek af. Het hangt al in musea, maar zijn kleinere doeken zijn ook voor beginnende verzamelaars nog betaalbaar.” Robbert van Ham van Jaski Art Gallery in Amsterdam vindt de Affordable Art Fair een prima plek om nieuwe klanten te leren kennen.

De selectie voor de Affordable Art Fair is minder streng dan bij andere kunstbeurzen, zeggen deelnemers. De Amsterdamse beursdirecteur Sebastiaan van Kuijk, beaamt dat: „We hebben wel een adviescomité dat ons begeleid bij de selectie. Daar zit bijvoorbeeld iemand in van een veilinghuis, en iemand van de UvA, en mensen van bedrijvencollecties. Zij kijken vooral of er voldoende variëteit aan galeries aanwezig is. Daarnaast verwachten we van alle galeries dat ze werk meebrengen van minimaal drie levende kunstenaars.”

Affordable Art Fair in de Kromhouthal, Amsterdam-Noord. 31 okt t/m 3 nov.

    • Claudia Kammer