‘Betere controle levert verdubbeling aantal spijbelaars op’

Leerplichtambtenaren controleren samen met agenten in de Schilderswijk in Den Haag kinderen op straat. Als ze spijbelen, worden ze meteen weer naar school gebracht.
Leerplichtambtenaren controleren samen met agenten in de Schilderswijk in Den Haag kinderen op straat. Als ze spijbelen, worden ze meteen weer naar school gebracht. Foto ANP / Lex van Lieshout

Door strengere controles en registratie op basis- en middelbare scholen blijkt dat er twee keer zoveel wordt gespijbeld door leerlingen als werd aangenomen. Het aantal meldingen van schoolverzuim is door het nieuwe controlesysteem ‘explosief toegenomen’, schrijft het AD vandaag.

In Rotterdam blijken scholieren dertig procent meer te spijbelen als werd aangenomen. Het aantal spijbelaars steeg daar met bijna vierduizend tot 9700 leerlingen. In Den Haag verdubbelde het aantal meldingen bijna, tot 7500. Op een school, het Johan de Wittcollege, verzesvoudigde het aantal meldingen zelfs van 370 tot 2250.

De vier grote steden zitten scholen sinds vorig schooljaar flink op de huid om het schoolverzuim terug te dringen. De gemeenten hebben die taak op eigen verzoek overgenomen van de Onderwijsinspectie.

Jarenlang werd het aantal spijbelaars slecht bijgehouden op scholen. In Den Haag bleken vorig jaar zeventig van de 113 onderzochte scholen de verzuimregistratie niet op orde te hebben. Scholen kunnen hiervoor een boete tot een ton krijgen als ze hun zaken niet op orde hebben. Vorig jaar zijn meer spijbelaars doorverwezen naar Halt voor een straf doordat scholen en gemeenten meer aandacht hebben voor schoolverzuim, zo bleek eerder dit jaar al.

    • Anouk Eigenraam