Amerikaanse feministe: ‘In Nederland is niet trouwen geen mislukking’

De Amerikaanse feministe Katie Roiphe was twee weken geleden in Nederland om een betoog te houden tegen het ‘perfecte’ leven van glutenvrij koken, yoga, huwelijk en kinderen op piano- en judoles. Ze viert liever het rommelige leven. Na drie uur door Amsterdam te wandelen besefte Roiphe echter dat ze hier niet veel werk meer hoefde te verrichten. We zijn al messy.

HEEMSTEDE - Trouwringen met trouwboekje in trouwzaal. ANP XTRA KOEN SUYK
HEEMSTEDE - Trouwringen met trouwboekje in trouwzaal. ANP XTRA KOEN SUYK

De Amerikaanse feministe Katie Roiphe was twee weken geleden in Nederland om een betoog te houden tegen het ‘perfecte’ leven van glutenvrij koken, yoga, huwelijk en kinderen op piano- en judoles. Ze viert liever het rommelige leven. Na drie uur door Amsterdam te wandelen besefte Roiphe echter dat ze hier niet veel werk meer hoefde te verrichten. We zijn al messy.

Roiphe, in het dagelijks leven hoogleraar Journalistiek aan de New York University, was in Amsterdam om haar nieuwe boek In Praise of Messy Lives aan te prijzen. Het werk is een verzameling van columns en essays die zij eerder schreef voor Slate.

Tandpastareclame

De rode draad in de bundel is het ageren tegen een leven van perfectie waarin iedereen overbezorgd is over de kinderen en het dagelijks bestaan vooral moet lijken op een tandpastareclame. Een realiteit waar zij, als alleenstaande moeder van twee kinderen in New York, niet in past. Roiphe merkt dat zij en andere lotgenoten met de nodige afkeuring worden bejegend.

Want alleenstaand zijn aan het einde van je dertiger jaren, dat kan niet. In Nederland echter wel, zo schrijft Roiphe vandaag op Slate.

“Ik kan de Nederlandse houding waarderen: het huwelijk is gewoon niet voor iedereen weggelegd. Het is een persoonlijke keuze, een optie, een leuke mogelijkheid, maar niet trouwen is daar geen mislukking. Laat staan een smet op wat je in het leven hebt gepresteerd.”

Huwelijk als een onmisbare fase

Roiphe beschrijft hoe ze tijdens optredens in Nederland aan het publiek duidelijk probeert te maken hoe anders er in de VS naar alleenstaande moeders wordt gekeken. Ze verbaast zich over de reacties hier:

“Ik vertelde mijn publiek dat een Amerikaanse schrijfster een coververhaal had geschreven voor The Atlantic over het exotische feit dat ze eind dertig was maar nog nooit was getrouwd. Het publiek was stomverbaasd: wie kan dat wat schelen?”

En daar kunnen ze in de VS nog wat van leren, betoogt de schrijfster.

“Als we op een ochtend wakker zouden worden en ontdekten dat in de VS het huwelijk plotseling een keuze is en niet een onmisbare fase in het leven, stel je dan eens voor wat een opluchting dat voor veel mensen zal zijn. Geen druk meer, geen stigma’s. Denk aan de mensen die daardoor nu ongelukkig leven, ineens een manier zien om zich daaraan te ontworstelen.”

Meer Nederlandse rommeligheid

Niet dat ze tegen het instituut huwelijk is:

“Ik ben tegen het idee dat het huwelijk een rite moet zijn, tegen de veronderstelling dat ieder meisje op een gegeven moment in een witte jurk op een groen grasveld verschijnt, als een schitterend doch onvermijdelijk ideaal.”

Kortom: een beetje meer Nederlandse rommeligheid zou volgens Roiphe wonderen doen. Meer bij Slate.

    • Philippus Zandstra