Amerikaanse senator Rand Paul leest voor uit eigen werk? Of van Wikipedia?

Rand Paul tijdens de bewuste toespraak op Liberty University
Rand Paul tijdens de bewuste toespraak op Liberty University Screenshot video / The Courier Journal

De Amerikaanse senator voor Kentucky, Rand Paul, vindt films kennelijk zo inspirerend dat hij er vaak uit put voor zijn politieke speeches. Al gaat het iets verder dan inspiratie alleen. De senator is door Amerikaanse media nu al twee keer betrapt op het kopiëren van Wikipediateksten over films voor zijn speech.

MSNBC-talkshowhost Rachel Maddow betrapte de senator met de ambitie om presidentskandidaat voor de Republikeinen te worden, eergisteren eerst al op het kopiëren van een Wikipediatekst over de geflopte sciencefiction film Gattaca (1997) in een speech. Op de Liberty University in Virginia refereerde hij in een anti-abortustoespraak aan eugenetica en las vervolgens hele zinnen voor, die rechtstreeks komen van de Wikipediapagina over de film.

Maddow wijdde er op vrolijke toon een item aan:

“Nobody saw Gattica. But, somebody saw it. Or at least, somebody read the Wikipediapage about it.”

Buzzfeed ontdekte vervolgens dat hij ook voor een andere speech afgelopen zomer over immigratie rijkelijk had geput uit Wikipedia. Dit keer betrof het de film Stand and Deliver (1988), een film over een leraar die drop-outs liefde voor wiskunde probeert bij te brengen. Paul kopieerde voor deze toespraak zelfs meerdere alinea’s van de Wikipediapagina.

En dus kon Maddow vannacht in haar show nog even flink op Paul losgaan: “Hit it senator!”:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Het is onduidelijk of Paul de toespraken ook echt zelf geschreven heeft. De senator heeft nog elk commentaar geweigerd aan media. Maar zo niet dan heeft hij binnenkort vast een andere speechschrijver nodig. De vacatures van zijn kantoor dus even in de gaten houden komende tijd.