Ambtenaar verdacht van lekken over moskee-internaten ontslagen

Een mosliminternaat in Rotterdam waar dertig jonge moslims wonen en leren boven een moskee
Een mosliminternaat in Rotterdam waar dertig jonge moslims wonen en leren boven een moskee Foto ANP/ Robin Utrecht

De ambtenaar die wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke documenten over illegale en onveilige moskee-internaten, is per direct ontslagen door zijn werkgever, de gemeente Rotterdam. Hij ontving maandag een ontslagbrief waarin hem door de gemeente “ernstig plichtsverzuim” wordt verweten.

Op basis van vertrouwelijke documenten en gesprekken berichtte NRC Handelsblad vorig jaar over moskee-internaten in onder meer Rotterdam, die niet voldeden aan brandveiligheidsvoorschriften en geen vergunning hadden om kinderen er te laten overnachten. Op de zolder van een van die moskeeën woonden tientallen meisjes. De overheid hield geen toezicht op deze internaten. Er bleken nauwelijks regels te bestaan waaraan ze moesten voldoen.

Asscher stelde kwaliteitseisen op

Minister Asscher (Integratie, PvdA) heeft na de berichtgeving kwaliteitseisen opgesteld voor alle Nederlandse private internaten. Gemeenten worden sindsdien geacht op de naleving ervan toe te zien. Verantwoordelijk wethouder Karakus (PvdA) erkende dat de gemeente “fouten” had gemaakt in de naleving van de brandveiligheidsvoorschriften.

Gemeente verwijt ambtenaar schenden geheimhoudingsplicht

De gemeente verwijt de Rotterdamse ambtenaar nu dat hij zijn “geheimhoudingsplicht” heeft geschonden door de zaak in de media te brengen. In de ontslagbrief staat ook dat de ambtenaar een “gevoel van onveiligheid” heeft gecreëerd bij de gemeentelijke organisatie, vanwege het opnemen en verspreiden van een intern overleg.

Partijen in de Rotterdamse gemeenteraad spraken al eerder hun zorg uit over het voornemen van de gemeente om de zogeheten klokkenluider te ontslaan. Volgens SP en Leefbaar Rotterdam mag een ambtenaar die misstanden aan het licht brengt, niet worden ontslagen.

De ambtenaar zou onder meer documenten hebben gelekt over een illegaal meisjesinternaat in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. Het bestuur van Feijenoord wist al sinds de jaren negentig dat dit internaat geen vergunning heeft, maar deed hier niets aan. Bureau Integriteit (BING) deed in juni dit jaar een integriteitsonderzoek en concludeerde dat de deelgemeente zich schuldig heeft gemaakt aan onbehoorlijk bestuur.