‘AIVD werkt samen met NSA’

De AIVD blijkt volgens de Spaanse krant El Mundo een ‘specifieke samenwerking’ te hebben met de NSA. Met goedkeuring van de AIVD zou er in Nederland door de Amerikaanse inlichtingendienst telefoon- en internetverkeer zijn afgetapt. Ook zouden de servers van Yahoo en Google gehackt zijn.

De Amerikaanse ambassadeur James Costos arriveert bij het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dinsdag werd bekend dat de NSA in Spanje op grote schaal telefoonverkeer heeft afgetapt.
De Amerikaanse ambassadeur James Costos arriveert bij het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dinsdag werd bekend dat de NSA in Spanje op grote schaal telefoonverkeer heeft afgetapt. Foto ANP / EPA / Kote

De AIVD blijkt volgens de Spaanse krant El Mundo een ‘specifieke samenwerking’ te hebben met de NSA. Met goedkeuring van de AIVD zou er in Nederland door de Amerikaanse inlichtingendienst telefoon- en internetverkeer zijn afgetapt. Ook zouden de servers van Yahoo en Google gehackt zijn.

El Mundo claimt in het bezit te zijn van een NSA-document waaruit dit blijkt. Naast dat de AIVD wist van de taps, zou de Nederlandse inlichtingendienst ook hebben geholpen bij de activiteiten van de NSA.

Specifieke samenwerking Nederland

Uit een screenshot van het document staat Nederland als één van de negentien landen waarmee de NSA een ‘specifieke samenwerking’ heeft. GroenLinks wil van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) opheldering en vraagt morgen een kamerdebat aan. GroenLinks-kamerlid Linda Voortman:

“Ik wil van de minister de garantie dat de Nederlandse inlichtingendiensten de illegale afluisterpraktijken niet faciliteert. De minister zal precies moeten vertellen wat er waar is van de bewering dat de AIVD telefoongegevens van Nederlandse burgers doorspeelt aan de NSA of toestemming verleent voor de Amerikaanse afluisterpraktijken in Nederland.”

De onthulling over de samenwerking kwam aan het licht nadat dinsdag bleek dat er in Spanje in één maand tijd zestig miljoen telefoongesprekken zijn afgeluisterd. Het document, waarin zou staan dat Nederland en Spanje met de NSA een ‘specifieke samenwerking’ hebben, kwam zo aan het licht. Met Groot-Brittannië, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland zou zelfs sprake zijn van een ‘alomvattende samenwerking’ die nog verder gaat.

‘Yahoo en Google gehackt’

Daarnaast blijkt uit een nieuwe onthulling van de Washington Post dat de NSA ook de dataservers van Yahoo en Google heeft gehackt in het kader van het MUSCULAR-programma. Miljoenen gegevens bij deze internetbedrijven zouden op dagelijkse basis naar speciale opslagpunten worden gekopieerd.

Generaal Keith Alexander, de baas van de dienst, ontkent de aantijgingen. Enkel met een gerechtelijk bevel zou de NSA toegang krijgen tot dergelijke servers en bij zijn weten is dat nog niet gebeurd.

VN: VS bespieden ons niet

Ondertussen hebben de Verenigde Staten de Verenigde Naties verzekerd dat de communicatie binnen de VN niet wordt afgeluisterd en dat dat ook in de toekomst niet zal gebeuren. Dat heeft een woordvoerder van de VN vandaag gezegd. Hij ging echter niet in op de vraag of Amerikaanse inlichtingendiensten in het verleden de VN hebben bespioneerd.

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde onlangs dat de VS wel degelijk het hoofdkantoor van de VN in New York hebben afgeluisterd. Dat bericht was gebaseerd op informatie van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

VN-woordvoerder Martin Nesirky wilde tijdens de persconferentie niet ingaan op de berichten van Der Spiegel over spionage in het verleden. Hij weigerde vragen hierover te beantwoorden en om dit te benadrukken hield hij op een gegeven moment een papiertje omhoog met daarop de tekst ‘geen commentaar’.