Winst Deutsche Bank verdampt

Ook UBS gebukt onder juridische kosten schandalen

Deutsche Bank heeft haar kwartaalwinst nagenoeg zien verdwijnen. De bank heeft 1,2 miljard euro opzij moeten zetten voor boetes, schikkingen en andere proceskosten. Van de nettowinst bleef veel minder over dan analisten hadden verwacht.

In het derde kwartaal boekte de bank een winst van 41 miljoen euro. Dat is een daling van 95 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens Deutsche Bank moet veel geld gereserveerd worden voor juridische kosten in verband met de verknipte en herverpakte hypotheekpakketten die de bank verkocht voor het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. De Amerikaanse bank JPMorgan Chase werkt met Amerikaanse toezichthouders aan een miljardenschikking in verband met deze rommelhypotheken.

Verder moet Deutsche Bank rekening houden met een boete wegens betrokkenheid bij het Libor-schandaal. Tot op heden had de bank hiervoor een reservering van 500 miljoen euro gemaakt. Internationale toezichthouders delen hoge boetes uit aan de banken die de Libor-rente hebben gemanipuleerd. Vorige week meldde dagblad Financial Times dat Rabobank, de enige betrokken Nederlandse bank, boetes van in totaal bijna 1 miljard dollar boven het hoofd hangt. De precieze omvang kan nu elk moment worden bekendgemaakt.

Ook de Zwitserse bank UBS zucht onder de boetes die worden uitgedeeld voor rommelhypotheken en Libor. UBS presenteerde vandaag een nettokwartaalwinst van 557 Zwitserse francs (467 miljoen euro). Dat is veel beter dan in het derde kwartaal van vorig jaar, maar de bank gaf tegelijk een winstwaarschuwing af voor de komende twee jaar. De Zwitserse toezichthouder heeft geëist dat de bank meer kapitaal aanhoudt voor boetes. Er lopen onder andere onderzoeken naar betrokkenheid bij Libor en manipulatie van de valutamarkt.