Vier in Niger gegijzelde Fransen vrijgelaten

Een spandoek laat de foto's van de vier Fransen van wie vandaag bekend werd dat ze zijn vrijgelaten. Ze waren al sinds 2010 gegijzeld in Niger.
Een spandoek laat de foto's van de vier Fransen van wie vandaag bekend werd dat ze zijn vrijgelaten. Ze waren al sinds 2010 gegijzeld in Niger. Foto AP/ Remy de la Mauviniere

Vier Franse gijzelaars, die al sinds september 2010 gegijzeld in de Afrikaanse Sahel-regio werden vastgehouden door islamitische extremisten, zijn vandaag vrijgelaten. Dat heeft de Franse president François Hollande vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

De vier mannen werden meer dan drie jaar geleden uit het door Frankrijk bestuurde mijndorpje Arlit in Niger meegenomen door AQIM (Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb), de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda. Hollande schreef de vrijlating volledig toe aan het werk van de president van Niger Mahamadou Issoufou. Hij gaf geen details over hoe en wanneer de vier zijn vrijgelaten.

De gegijzelden zijn inmiddels aangekomen op het vliegveld van Niamey en komen naar verwachting morgen aan in Frankrijk. Ze verkeren volgens een grootvader van een van hen in goede gezondheid, zo zei deze op de Franse televisie.

Fransen vochten tegen AQIM

In juli 2010 vochten Franse militairen samen met Mauritanië tegen AQIM in buurland Mali. Vertegenwoordigers van AQIM zeiden toen dat de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy “de poorten naar de hel” had opengezet. Gijzelingen van AQIM komen vaker voor, meestal is het de beweging te doen om losgeld.

Er zitten volgens Hollande nog zeven Franse gegijzelden vast: twee in de Sahel-regio, waarin Mali en Niger liggen, één in Nigeria en vier in Syrië.