Vattenfall wil af van Nuon, dat is duidelijk

Het duidelijkste signaal over de toekomst van Vattenfall kwam vandaag van topman Øystein Løseth. Hij zal zijn contract, dat in maart 2015 afloopt, niet verlengen. Het Zweedse staatsbedrijf, dat in 2009 het Nederlandse energiebedrijf Nuon overnam voor ongeveer 10 miljard euro, moet op zoek naar een nieuwe bestuursvoorzitter.

Het lijkt er op dat de 55-jarige Løseth nog één hoofdstuk zal meemaken van de Vattenfall-saga voor hij het voor gezien houdt. Dat hoofdstuk begint over drie maanden. De splitsing van het bedrijf in een Scandinavische tak en een tak voor de rest van Europa is in volle gang, maakte Løseth vanochtend bekend bij de presentatie van de bedrijfscijfers over het derde kwartaal. De nieuwe organisatie zal op 1 januari 2014 een feit zijn.

Voor de Europese tak gaat het Zweedse bedrijf nadrukkelijk op zoek naar medefinanciers, of zelfs kopers. Vattenfall wil af van Nuon, zoveel is duidelijk. Nu al is Vattenfall druk bezig met het afstoten van onderdelen die het ooit opkocht in de hoop forse winst te maken. In het derde kwartaal werden onder andere een Deens ingenieursbedrijf en een Deense energiecentrale verkocht. Løseth was nauw betrokken bij de overname van Nuon, de verkoop van het Nederlandse bedrijf zou zijn laatste optreden kunnen zijn.

Afgelopen juli maakte Vattenfall een afschrijving bekend van 3,4 miljard euro. Bijna de helft daarvan betrof Nuon dat, net als andere energiebedrijven, fors te lijden heeft van de veranderende energiemarkt. Door overcapaciteit staat een groot aantal centrales stil, of draait op halve kracht. Ook kampen de energiebedrijven met lage stroomprijzen.

Begin deze maand waarschuwden de leiders van tien grote Europese energiebedrijven, waaronder Vattenfall, dat de markt ernstig verstoord is geraakt door subsidies op duurzame energie opgewekt uit wind en zon. Het gaat met name om Duitsland, waar duurzame energie voorrang krijgt op het net, terwijl gas- en steenkolencentrales standby moeten staan om bij te springen als dat nodig is. De grote energiebedrijven eisen steun om die reservecapaciteit in de lucht te houden. En een einde aan de marktverstorende subsidies.

Ondanks al deze tegenwind stelt Vattenfall dat het bedrijf over de eerste negen maanden van dit jaar een „stabiele bruto winst” heeft geboekt, onder andere door flink te besparen.

Vergelijking van de cijfers over het derde kwartaal 2013 met die van 2012 laat echter zien dat de brutowinst met ruim 10 procent is afgenomen tot bijna 4 miljard Zweedse kronen (455 miljoen euro). De Vattenfall-saga is nog niet voorbij.