Van Persie en Robben bij besten ter wereld

Nederlanders genomineerd voor de Gouden Bal van 2013.

Robin van Persie en Arjen Robben zijn genomineerd voor de Gouden Bal, de prijs voor de wereldvoetballer van het jaar.

Het tijdschrift France Football maakte vanmorgen bekend dat de twee Nederlanders op een shortlist van 23 spelers staan. Van Persie (30), aanvoerder en topscorer van het Nederlands elftal, werd dit jaar met zijn club Manchester United kampioen van Engeland. Bovendien werd hij voor het tweede jaar op rij topscorer van de Premier League. Hij behoorde vorig jaar ook tot de genomineerden, maar overleefde de schifting niet.

Robben (29) won afgelopen seizoen drie prijzen met Bayern München: de Duitse landstitel, de Duitse beker en de Champions League. Op 25 mei maakte hij vlak voor tijd de beslissende treffer in de finale tegen Borussia Dortmund (2-1). Robben is niet de enige genomineerde van Bayern München. Ook zijn ploeggenoten Franck Ribéry, Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Manuel Neuer en Thomas Müller staan op de lijst.

Barcelona levert vier kandidaten: Lionel Messi, Xavi, Andres Iniesta en Neymar. Ook de sterren van Barça’s aartsrivaal Real Madrid, Cristiano Ronaldo en Gareth Bale, zijn genomineerd. Het Franse Paris Saint-Germain heeft drie spelers op de lijst: Zlatan Ibrahimovic, Edinson Cavani en Thiago Silva. De overige genomineerden zijn Radamel Falcao (AS Monaco), Eden Hazard (Chelsea), Robert Lewandowski (Borussia Dortmund), Mesut Özil (Arsenal), Andrea Pirlo (Juventus), Luis Suárez (Liverpool) en Yaya Touré (Manchester City).

De Ballon d’Or is een samenvoeging van de Gouden Bal en de prijs voor wereldvoetballer van het jaar. De bondscoaches, de aanvoerders van alle nationale ploegen en een select aantal sportjournalisten mogen stemmen.

De lijst van 23 wordt nog dit jaar teruggebracht tot drie spelers, waarna op 13 januari in Zürich de winnaar bekend wordt gemaakt. De Argentijn Messi werd de afgelopen vier jaar verkozen tot beste voetballer van het jaar, met de Portugees Ronaldo als zijn belangrijkste belager.

De laatste Nederlandse winnaar was Marco van Basten, in 1992.