Polio in noordoosten van Syrië - eerste uitbraak in veertien jaar

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in het noordoosten van Syrië een uitbraak van polio vastgesteld. Dat meldt persbureau Reuters vandaag. De besmettelijke virusziekte is gevonden bij jonge kinderen. Het gaat om de eerste uitbraak van de ziekte in Syrië in veertien jaar.

Een kind wordt in Jemen gevaccineerd tegen polio, begin deze maand. Deze vaccinatiecampagne kwam op gang na een uitbraak in buurland Somalië.
Een kind wordt in Jemen gevaccineerd tegen polio, begin deze maand. Deze vaccinatiecampagne kwam op gang na een uitbraak in buurland Somalië. Foto EPA / Yahya Arhab

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in het noordoosten van Syrië een uitbraak van polio vastgesteld. De besmettelijke virusziekte is gevonden bij jonge kinderen in de provincie Deir el-Zour. Het gaat om de eerste uitbraak van de ziekte in Syrië in veertien jaar, meldt persbureau AP.

Een woordvoerder van de WHO zei tijdens een persconferentie in Genève volgens Reuters:

“Van de 22 gevallen die we hebben onderzocht, hebben we er van tien bevestigd dat het gaat om polio.”

De uitkomst van het onderzoek naar de andere twaalf gevallen wordt nog verwacht.


View Larger Map

Het poliovirus wordt verspreid via de ontlasting van besmette mensen. Door slechte hygiëne kan het via bijvoorbeeld besmet water worden overgebracht. De WHO waarschuwt dat de kans groot is dat de ziekte verder wordt verspreid, door de vluchtelingenstroom die op gang is gekomen door de burgeroorlog in Syrië.

Al acute verlammingsverschijnselen gemeld

Syrië lanceerde eerder al een vaccinatiecampagne, nadat de WHO had bekendgemaakte dat het berichten binnenkreeg over acute verlammingsverschijnselen in Deir el-Zour. De infectie met het poliovirus verloopt in zo’n negentig procent van de gevallen ongemerkt. Bij vier tot acht procent treden lichte verschijnselen op en bij een half tot een procent van alle infecties treden verlammingsverschijnselen op.

Voordat de burgeroorlog tweeënhalf jaar geleden uitbrak, waren bijna alle Syrische kinderen gevaccineerd tegen polio. Het conflict begon in maart 2011 als protest tegen president Bashar al-Assad, maar is inmiddels uitgegroeid tot een humanitaire crisis. Meer dan honderdduizend mensen vonden de dood. Bijna zeven miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.