Tienduizenden Europeanen nog zonder stroom na herfststorm

Gemeentewerkers ontfermen zich over de schade die de storm gisteren in Londen heeft aangericht.
Gemeentewerkers ontfermen zich over de schade die de storm gisteren in Londen heeft aangericht. Foto AFP / Daniel Sorabji

Het noodweer dat gisteren over Noordwest-Europa raasde heeft in diverse landen geleid tot grootschalige stroomuitval. In sommige gebieden zijn de problemen bovendien nog altijd niet opgelost, meldt persbureau AP.

In Groot-Brittannië kwamen in totaal 459 duizend huishoudens en bedrijven zonder stroom te zitten. Nog altijd, bijna 24 uur nadat de storm over het zuiden van het land trok, is voor 166 duizend huishoudens de stroomvoorziening niet hersteld.

De storm kwam maandag aan het begin van de avond aan in het Oostzeegebied. In Letland viel in zo’n honderdduizend huishoudens de stroom uit, in Estland werden zestigduizend woningen en bedrijven getroffen door problemen. Zweden had eveneens te maken met stroomstoringen. Rond de zestigduizend huishoudens zaten door de storm in het donker.

In veel landen nog problemen op het spoor

Niet alleen de stroomvoorziening had veel last van de Sint-Judasstorm, zoals de Britten hem hebben gedoopt. Het treinverkeer is in veel landen ontregeld geraakt door omgevallen bomen die op het spoor en de bovenleiding terecht kwamen.

In grote delen van Denemarken konden geen treinen rijden. Er wordt met man en macht gewerkt aan het opruimen van de bomen en het repareren van de schade, aldus de Deense spoorwegen. Inmiddels rijden op de belangrijkste trajecten weer treinen. Reizigers in Noord-Duitsland moeten nog altijd rekening houden met veel vertragingen en uitval van treinen. De verwachting is dat er zeker tot het middaguur problemen zijn. In Groot-Brittannië is de situatie vergelijkbaar.

De schade die de storm heeft aangericht is volgens de Duitse verzekeringsmaatschappij Munich Re nog niet te becijferen. Ook het Britse Verbond van Verzekeraars wil zich nog niet wagen aan een inschatting. Dat de schade echter in de tientallen miljoenen euro’s loopt is vrijwel zeker.

Schade in Nederland bijna 100 miljoen

In Nederland komt de schade van de storm volgens het Verbond van Verzekeraars uit op zeker 95 miljoen euro. Vermoedelijk loopt het bedrag nog met miljoenen euro’s op. Het verbond heeft nu alleen nog particuliere schade meegeteld. Bij particulieren bestond de schade vooral uit kapotgewaaide daken en bomen die op huizen of auto’s waren gevallen.

De herfststorm kostte gisteren in ons land aan twee mensen het leven. Een man uit Veenendaal waarvan gisteravond bekend werd dat hij hersendood was, zou later op de avond zijn overleden. Ook in Amsterdam kwam een vrouw om het leven, toen ze terechtkwam onder een boom aan de Herengracht. Zeker 25 mensen zouden in het hele land gewond zijn geraakt. De brandweer moest ruim 9.000 keer uitrukken.