Grunse eitjes

De Randstedelijke snackautomatieken leggen het wat mij betreft af tegen die van het noorden des lands. In Groningen kun je bij de snackbar zogeheten eierballen uit de muur trekken. Dat zijn gekookte eieren met een laagje van kruidige aardappel of gemalen vlees en een krokant gefrituurd korstje aan de buitenkant. Bij onze Engelse buren kennen

De Randstedelijke snackautomatieken leggen het wat mij betreft af tegen die van het noorden des lands. In Groningen kun je bij de snackbar zogeheten eierballen uit de muur trekken. Dat zijn gekookte eieren met een laagje van kruidige aardappel of gemalen vlees en een krokant gefrituurd korstje aan de buitenkant. Bij onze Engelse buren kennen ze het fenomeen ook. Daar worden de ‘Scottish eggs’ al sinds 1851 geserveerd in een jasje van kruidig worstvlees. Destijds een echt luxeproduct en vooral bedoeld voor tijdens de picknick, nu te koop in elke supermarkt. Wat betreft de Nederlandse variant, ik heb me laten vertellen dat de vleesversie een beetje schijnt tegen te vallen. Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat die met kruidige aardappelpuree wel een verrassend smakelijk tussendoortje is. Bovendien is dit hapje zeer geschikt voor vegetariërs. Nu wil ik niemand aanmoedigen om op de trein naar het hoge Noorden te stappen om te tafelen bij een willekeurige snackbar, maar wél om deze ballen een keer zelf te maken. En als je dan kwarteleitjes in plaats van kippeneieren gebruikt heb je feestelijke hapjes met een mooi maatje voor bij de borrel. Schil de aardappels, kook ze gaar in een klein laagje water met een beetje zout en giet het kookvocht af. Zet de pan weer op een laag vuurtje en laat al roerende het vocht uit de aardappels verdampen. Let wel goed op dat ze niet aanbranden. Stamp de aardappels vervolgens met een stamper tot een luchtige puree. Meng de eierdooier met de aardappel en kruid de puree vervolgens naar smaak met de kerrie, nootmuskaat en eventueel extra peper en zout. Meng goed door elkaar en laat het een tijdje afkoelen in de koelkast. Kook vervolgens de kwarteleitjes in 3 minuten hard, laat ze schrikken en pel ze als ze zijn afgekoeld. Neem nu een handje van de aardappelpuree en vorm voorzichtig een jasje van aardappel rondom de eitjes. Maak er een balletje van ter grootte van een bitterbal. Zet bakjes met meel, de losgeklopte eieren en het broodkruim klaar en haal de balletjes hier in die volgorde één voor één doorheen. Neem een diepe braadpan en verhit hierin een flinke laag zonnebloemolie. Laat de ballen rustig in het warme vet zakken en frituur ze tot ze goudbruin zijn. Serveer direct en gebruik de mosterd om in te dippen.

Borreleitjes: 10 kwarteleitjes 4 kruimige aardappels 2 el Surinaams-Hindoestaans kerriepoeder 1 eierdooier snufje nootmuskaat twee losgeklopte eieren schaaltje meel schaaltje broodkruim zonnebloemolie pittige mosterd