Raskruidenier naar Plus

Jan Brouwer is oud-topman van C1000 en Super de Boer

Jan Brouwer
Jan Brouwer

Jan Brouwer (57) wordt de nieuwe voorman van Plus Supermarkten. Op 1 januari treedt hij aan als directievoorzitter. Dat heeft Sperwer, de coöperatie van 255 zelfstandige supermarktondernemers, gisteren bekendgemaakt.

Brouwer, afkomstig uit een Friese kruideniersfamilie, is een bekende naam in de supermarktbranche. Na zijn studie economie aan de Rijksuniversiteit van Groningen trad hij in 1981 in dienst bij supermarktbedrijf Schuitema, waar hij de C1000-formule bedacht en tot een succes maakte.

Van 1996 tot 2006 was hij topman van C1000. Hij vertrok na een dispuut met de raad van commissarissen over het te voeren beleid. De onenigheid ging onder andere over samenwerking met moederbedrijf Ahold. Brouwer zou pogingen tot samenwerking te veel hebben afgeremd. Bij zijn vertrek kreeg Brouwer een afkoopsom van 2,45 miljoen euro.

In 2006 ging hij aan de slag bij Laurus/Super de Boer. Hij wist het al jaren beroerd presterende supermarktbedrijf weer winstgevend wist te maken. Sinds zijn vertrek bij Super de Boer – de supermarkt werd in 2009 verkocht aan Jumbo – bekleedt Brouwer verschillende commissariaten, zoals bij de Schiphol Group, supermarktbedrijf Hoogvliet, cateraar Albron en RFS Holding, het moederbedrijf van webwinkel Wehkamp.

Nu heeft hij „zin in een nieuwe uitdaging”, liet hij in een persverklaring optekenen. „Voor Plus en haar supermarktondernemers trek ik mijn jasje graag nog eens uit.”

Hans de Boer, de voorzitter van de raad van commissarissen van Plus, noemt het een voordeel dat Brouwer „gewend [is] te werken met zelfstandig ondernemers”.

Brouwer volgt Jan Ferwerda op. Ferwerda legde afgelopen april na 3,5 jaar zijn functie als directievoorzitter neer vanwege „een verschil van inzicht over de groeistrategie”. Ferwerda wilde groeien door andere supermarkten over te nemen, terwijl de rest van de directie en de raad van commissarissen zich juist wilden richten op ‘Plus nieuwe generatie’: het ombouwen en verbeteren van de bestaande winkels. Dit laatste is straks dan ook de voornaamste taak van Brouwer. Sinds het vertrek van Ferwerda neemt financieel directeur Marcello Iacono ad interim de functie van directievoorzitter waar.

Plus Supermarkten heeft een omzet van 2 miljard euro en een marktaandeel van 6 procent.