Poetin: alle sporters Sotsji gelijk ongeacht ras of seksuele voorkeur

President Poetin heeft het IOC beloofd dat de deelnemers aan de Winterspelen in Sotsji niet worden gediscrimineerd.

President Vladimir Poetin van Rusland garandeert alle deelnemers en bezoekers van de Olympische Winterspelen in Sotsji ‘comfort’ om zichzelf te kunnen zijn. Hij doelde mede op homoseksuele sporters, die volgens een recente wet in Rusland geen ‘propaganda’ zouden mogen maken waar ‘minderjarigen’ kennis van kunnen nemen.

In een gesprek met Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, zei Poetin volgens de regeringsgetrouwe krant Izvestija: „we proberen er alles aan te doen om de voorwaarde te scheppen dat de sporters zich comfortabel voelen, ongeacht ras, nationaliteit of seksuele oriëntatie”. Poetin en Bach, die in het Duits converseerden, spraken elkaar gisteren in de zomerresidentie van de Russische president in Sotsji.

De formulering die Poetin gebruikte laat ruimte open voor verschillende interpretaties. Met zijn garantie komt de Russische president tegemoet aan het Olympische charter dat elke vorm van discriminatie verbiedt. Maar de autoriteiten behouden zich het recht voor om in te grijpen tegen eventuele manifestaties. Eerder dit jaar vaardigde Poetin een decreet uit, waarmee alle bijeenkomsten en betogingen in en rond Sotsji tussen 7 januari en 21 maart 2014 door politie en justitie kunnen worden verijdeld. De oekaze verbiedt strikt genomen niets, maar stelt wel vast dat acties die niet direct verband houden met de Spelen, op een ander tijdstip moeten worden georganiseerd. Dit decreet lijkt sporters meer ruimte te geven dan burgers.

Poetin en Bach waren naar Sotjsi gekomen om het nieuwe spoorstation in Adler te openen en een ritje te maken met een van de nieuwe treinen die tijdens de Winterspelen in februari voor het vervoer zorgen.

Zowel het station als de treinstellen zijn niet van Russische origine. Het station lijkt, met zijn glasgewelven, op het Hauptbahnhof in Berlijn. De treinstellen zijn van Duitse makelij.