Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Ouders willen te kleine school redden door die over te nemen

Bewoners van kleine dorpen willen hun eigen school behouden.
Bewoners van kleine dorpen willen hun eigen school behouden. Foto ANP / Koen Suyk

Bewoners van verschillende kleine dorpen willen het bestuur van hun basisschool overnemen, om zo sluiting te voorkomen, schrijft NRC Handelsblad vandaag. Initiatiefnemer is Jan Schuurman Hess, oud-journalist en actief PvdA-lid uit het Zeeuwse Kats. Vandaag presenteert hij zijn plannen. Bewonersverenigingen en dorpsraden van Gaastmeer (Friesland), Hoog en Laag Keppel (Gelderland) en Weebosch (Noord-Brabant) hebben zich aangesloten. Schuurman Hess wil de onlangs gesloten school in zijn eigen dorp heropenen.

PvdA-Kamerlid Loes Ypma zal staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) morgen, tijdens het begrotingsdebat, vragen om dit plan te steunen als experiment. Volgende week heeft Schuurman Hess een gesprek met de staatssecretaris.

Deelnemende scholen gaan samenwerken in coöperaties van maximaal zeven scholen.

Het plan richt zich op dorpen die hun laatste basisschool dreigen te verliezen door sluiting of fusie. De lokale dorpsgemeenschap neemt het bestuur over. Deelnemende scholen gaan samenwerken in coöperaties van maximaal zeven scholen. Medewerkers bekijken elkaars onderwijsplan en gaan bij elkaar op bezoek om de kwaliteit te controleren.

De coöperatie houdt nauw contact met grote steden. Zo kunnen stadskinderen die even rust nodig hebben, bijvoorbeeld na ziekte, een paar maanden met hun gezin in een deelnemend dorp verblijven, om daar tijdelijk het onderwijs te volgen. Op dorpsscholen kunnen ze volgens Schuurman Hess meer persoonlijke aandacht krijgen dan in de grote klassen in de stad.

Het plan is afhankelijk van de steun van staatssecretaris Dekker. Niet alle bestuurders zullen hun school zomaar overdragen aan ouders. Wel kunnen ouders zelf een school starten, maar daar zijn minstens 200 leerlingen voor nodig.

Nederland telt ongeveer 1.300 scholen met minder dan honderd leerlingen. In reactie op de krimp besluiten besturen soms kleine basisscholen te sluiten, of om ze te laten fuseren.