Zeker 95 miljoen euro schade na zware herfststorm

De zware storm die gisteren over Nederland raasde, heeft voor zeker 95 miljoen euro aan schade aangericht. Twee mensen kwamen om het leven. Op verschillende plaatsen in het land moesten mensen de nacht elders doorbrengen als gevolg van schade door de storm. De NS rijdt vanochtend weer geheel volgens dienstregeling.

Gestrande reizigers wachtten gisteren in de hal van het Amsterdam Centraal Station. Door de herfststorm lag het treinverkeer in grote delen van het land plat.
Gestrande reizigers wachtten gisteren in de hal van het Amsterdam Centraal Station. Door de herfststorm lag het treinverkeer in grote delen van het land plat. Foto ANP / Evert Elzinga

De zware storm die gisteren over Nederland raasde, heeft voor zeker 95 miljoen euro aan schade aangericht. Dat zei een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars vanochtend op Radio 1 op basis van een ruwe schatting.

Vermoedelijk loopt het bedrag nog met miljoenen euro’s op. Het verbond heeft nu alleen nog particuliere schade meegeteld. Bij particulieren bestond de schade vooral uit kapotgewaaide daken en bomen die op huizen of auto’s waren gevallen. De schadeverzekeraars gaan vanaf vandaag op pad om alle claims te beoordelen. Volgens de woordvoerder zal het een drukke week worden voor de inspecteurs.

Overheid- en landbouwsectoren zijn nog niet inbegrepen en wat er nog bijkomt, is niet in te schatten. Dat zou zomaar tientallen miljoenen euro’s kunnen zijn, aldus de woordvoerder. Het gaat dan bijvoorbeeld om openbaar groen of schade aan kassen.

Het verbond denkt pas over enkele maanden iets over de totale kosten te kunnen zeggen. “Dan hebben we pas een realistisch beeld van de totale schade”, aldus de woordvoerder.

Gisteren lieten verschillende verzekeraars als weten dat de storm voor miljoenen euro’s aan schade aanrichtte. Er kwamen honderden meldingen van schade binnen. Zo had Interpolis al ruim 3.500 meldingen binnen en kreeg ASR zeker duizend telefoontjes.

Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars op Radio 1:

Twee doden door storm

Volgens NOS kostte de storm gisteren aan twee mensen het leven. Een man uit Veenendaal waarvan gisteravond bekend werd dat hij hersendood was, zou later op de avond zijn overleden. Ook in Amsterdam kwam een vrouw om het leven, toen ze terechtkwam onder een boom aan de Herengracht. Zeker 25 mensen zouden in het hele land gewond zijn geraakt. De brandweer moest ruim 9.000 keer uitrukken.

De storm die gisteren over Nederland raasde was de zwaarste in jaren. Op de Wadden werd windkracht 12 gemeten. Op verschillende plaatsen moesten mensen de nacht elders doorbrengen als gevolg van de zware herfststorm. In Zwolle werden bewoners van een studentencomplex geëvacueerd en in het Noord-Hollandse Heiloo konden bewoners van appartementen niet thuis slapen, melden politie en gemeente aan persbureau Novum.

In Zwolle was er dusdanige schade aan het dak van het complex dat alle 21 kamers ontruimd moesten worden. De meeste bewoners wisten zelf onderdak te regelen bij familie of vrienden. Vijf studenten zijn opgevangen in een hotel.

Ook het dak van het appartementencomplex in Heiloo was zwaar beschadigd geraakt door de storm. In eerste instantie werd gedacht dat de bewoners van 44 woningen ergens anders moesten worden opgevangen, maar een deel mocht gistermiddag weer terug.

NS rijdt weer volgens dienstregeling

De NS rijdt vanochtend weer geheel volgens dienstregeling. Alle herstelwerkzaamheden na de zware herfststorm van gisteren zijn afgerond. Dat zei een woordvoerder van de NS vanochtend op Radio 1.

Het spoorbedrijf heeft vannacht met man en macht doorgewerkt om alle sporen weer boom- en takvrij te krijgen. Dat is volgens de zegsvrouw gelukt. Wel moeten reizigers nog rekening houden met vertragingen.

Corien Koetsier van de NS tegenover Radio 1:

Ook kunnen treinen korter zijn dan normaal omdat veel treinen die gisteren strandden vanochtend bijvoorbeeld op een andere plaats hadden moeten staan. Het kan dus extra druk zijn in de treinen. Ook kan het dat treinen voorzichtiger moeten rijden “als gevolg van de herfstomstandigheden”, waardoor vertragingen kunnen optreden.

Gisteren zorgde de storm op meer dan 25 trajecten voor problemen op het spoor. Zo lag het treinverkeer rondom Amsterdam en Zwolle er volledig uit. Volgens treinreiziger.nl reed gisteren een derde van de treinen niet. De NS kan nog niets zeggen over hoe groot de schade is.