Opinie

Eenheid in verscheidenheid

©

Nog niet eerder vertoond, maar echt gebeurd: gisteren hield Albert Verlinde glimmend van trots een NRC Handelsblad omhoog in zijn programma RTL Boulevard. Reden was een positieve recensie voor de door Albert Verlinde Entertainment geproduceerde musical Sonneveld. Ik had dat artikel gemist, maar volgens Verlinde was werkelijk iedereen laaiend enthousiast over de musical, tot de burgemeester van Utrecht aan toe, want in die stad beseften ze plotseling dat ze een artiest van wereldformaat hadden voortgebracht.

„Inderdaad. Ver-ruk-ku-luk”, aldus de kok over zijn toetje.

De camera zoomde in op het zelfvoldane gezicht

Daar viel niets tegen in te brengen. Er was van gegeten en het was lekker gevonden, en daar mag je als kok dan best blij om wezen. Deze kok was heel blij. Hij stak de vinger diep in het dessert en likte ’m langzaam af.

Het filmpje van het volgende item werd ingestart.

We zagen dezelfde kok, dit keer in een sjiek pak en met een oordopje in, want hij sprak in zijn hoedanigheid als lid van het Comité Nederland 200 jaar Koninkrijk. Op een persconferentie kondigde hij aan dat hij voor het hele volk een twintig-gangen-diner in elkaar had geknutseld. En dat gingen we op 30 november met z’n allen eten, of we nu wilden of niet.

De dag zal de geschiedenis in gaan als de dag dat Huub Stapel verkleed als Willem Frederik aan land zal gaan in Scheveningen, waarna hij onder andere Cor Bakker, Ruth Jacott, Halina Reijn, honderden vrijwilligers met oranje vlaggetjes en een dolgedraaide burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag voor de kiezen krijgt.

Presentator Albert Verlinde over het door Albert Verlinde van het comité gepresenteerde programma: „De organisatie is in handen van Albert Verlinde Entertainment. Het belooft ge-wel-dig te worden.”

Als directeur van Albert Verlinde Entertainment kon hij er aan toevoegen dat er sprake was van ‘Koninklijke Goedkeuring’, hij had als lid van het comité tenminste begrepen dat de Koning zeer verguld was geweest met alles wat hem die dag zou worden voorgeschoteld.

De camera zoomde in op het zelfvoldane gezicht.

De kok had een lekker toetje gemaakt en ging er nu gemakshalve maar vanuit dat we voortaan alles van ’m vraten. De ijdele hoop is gevestigd op Huub Stapel, alleen hij kan nog roet in het eten gooien. Door te doen wat ieder normaal mens zou doen als hij wordt geconfronteerd met een strand vol Albert Verlinde Entertainment: omdraaien en terug roeien, hup de volle zee op.

Ons in eenheid door verscheidenheid achter latend.