Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Louis Bontes uit PVV-fractie gezet - ‘vertrek nadelig bij grote debatten’

PVV-Kamerlid Louis Bontes.
PVV-Kamerlid Louis Bontes. Foto ANP / Valerie Kuypers

PVV-Tweede Kamerlid Louis Bontes is uit de PVV-fractie gezet. Dat heeft partijleider Geert Wilders zojuist gezegd. Met het vertrek van Bontes is de PVV niet meer de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer, dat is nu de SP. Bontes gaat door als een eenmansfractie.

‘Vertrek voor PVV nadelig in grote debatten’

Onze politiek redacteur Derk Stokmans zegt dat het vertrek van Bontes naast imagoschade voor de PVV vooral nadelig is tijdens grote debatten:

“Doordat de PVV niet meer de grootste oppositiepartij is, mag het niet meer starten tijdens de grote debatten. Wilders staat erom bekend die debatten met ‘stunts’ te openen - zoals het direct indienen van een motie van wantrouwen. Die zullen nu minder effect hebben.”

Of het vertrek electorale gevolgen heeft voor de PVV moet later blijken, aldus Stokmans:

“Kiezers houden niet van onrust binnen een partij en bij vorige vertrekken binnen de PVV-fractie was er vaak in peilingen een daling te zien. Het is afwachten of dat deze keer ook gebeurt.”

NOS-journalist Ron Fresen in gesprek met Wilders:

Twitter avatar ronfresen Ron Fresen Wilders neemt verlies status grootste oppositiepartij voor lief. Als hij als derde spreekt in debatten “draaien uw camera’s ook nog” #Bontes

‘Ik heb het niet naar buiten gebracht’

De PVV-fractie vindt dat Bontes met zijn uitlatingen in de media het vertrouwen van de fractie heeft beschadigd en is daarom uit de fractie gezet. Dat zei Louis Bontes in gesprek met parlementair journalist Jos Heymans van RTL Nieuws.

Bontes benadrukte in het gesprek dat hij zijn opstappen uit het fractiebestuur niet naar buiten heeft gebracht en dat dat dus niet aan hem te verwijten valt. Uiteindelijk stemden dertien van de vijftien PVV-Kamerleden in met het vertrek van Bontes. Welk Kamerlid tegenstemde is onduidelijk, daar wilde Bontes niks over kwijt.

Bontes was tot voor kort een belangrijk man binnen de PVV, zo was hij penningmeester en campagneleider. Bontes heeft in de afgelopen dagen steeds aangegeven dat hij “heel graag” wil blijven.

Onze politiek redacteur Erik van der Walle:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Bontes: ik ga niet om politieke maar om organisatorische redenen uit de PVV. ‘Ik zal dicht in de buurt blijven’. #rtl
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Bontes: ik ga geen boek schrijven over de PVV. Maar dit is wel een klap in mijn gezicht, doet zeer. #rtl

Politiek redacteur van Pauw & Witteman Jaap Jansen:

Twitter avatar JaapJansen Jaap Jansen Bontes voelde zich niet serieus genomen door Wilders. Wilders voelt zich serieus genomen door Bontes.

Niet eerste fractielid met kritiek

Bontes is niet het eerste fractielid dat kritiek heeft op de PVV. Politieman Hero Brinkman streefde naar transparantie en democratie binnen de PVV, maar in maart 2012 stapte hij na een vergeefse strijd op. Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven verlieten de PVV ook in juli 2012. “PVV is veranderd van een rechtse partij naar een linkse partij met hele rare standpunten”, zei Kortenoeven.

Onvrede bij Bontes over werkwijze PVV

Op 19 oktober schreef NRC Handelsblad dat Bontes op 15 oktober was opgestapt uit het fractiebestuur van de PVV. Ook stopte Bontes als penningmeester van de Stichting ondersteuning Tweede Kamerfractie PVV, een stichting die voornamelijk financiën en personeelszaken regelt. Bontes vertrok omdat hij zich niet langer kon vinden in de werkwijze van het fractiebestuur en wenste niet meer verantwoordelijk te zijn voor de beslissingen van het bestuur.

Een paar dagen later zei Bontes in een interview met NRC dat hij het onjuist vindt dat Wilders in de partij alle macht heeft:

“Ik vind het principieel onjuist dat één man de totale macht heeft. [...] Over wezenlijke dingen wordt bij ons nooit gesproken. Hoe zien we de toekomst, hoe besluiten we dingen?”

Ook noemde Bontes de partij “geen prettige omgeving” en hield hij rekening met een vertrek:

“Ik ben niet naïef. Dit kan mijn Waterloo worden. Ik stap zelf niet op. Maar ze kunnen me uit de fractie trappen. Ik ben mentaal op alles voorbereid.”

Afgelopen vrijdag zat Bontes bij Pauw & Witteman om te praten over de situatie bij de PVV: