Ja of nee? Swipen maar

Tinder is een enorme hit op datinggebied Wat is toch de aantrekkingskracht van deze app? Is het vooral een hilarische vleeskeuring of zoeken gebruikers naar ware liefde?

Illustratie Thinkstock

In de trein, op straat of in de kroeg – overal kom je ze tegen. Mensen die hysterisch wrijven over hun telefoon, meestal giechelend en in groepjes. Wat ze doen? Ze zitten op Tinder en keuren in hoog tempo profielfoto’s van mensen in hun omgeving. Aantrekkelijk? Druk op het hartje of swipe naar rechts. Niets voor jou? Rode kruis of swipe naar links.

Tinder is een gratis online datingapp voor iPhone en Android, en een enorme hit. Wereldwijd wordt de app zo’n 330.000 keer per dag gedownload, volgens cijfers van Tinder zelf. Ongeveer 2 procent van de Nederlanders ‘Tindert’ dagelijks. Met name onder jongeren is de app populair: 65 procent van de gebruikers is tussen de 18 en 24 jaar oud.

Het werkt als volgt: je logt in met je Facebookprofiel, selecteert of je op mannen of op vrouwen – of allebei – valt, in welke leeftijdscategorie je zoekt en binnen welke kilometeromtrek. Tinder doet de rest en koppelt je.

Het bedrijf achter Tinder is vorig jaar september opgericht door de vier jonge Amerikanen Justin Mateen, Jonathan Badeen, Christopher Gulczynski en Sean Rad (die zijn huidige vriendin aan de app te danken heeft). Er werken nu elf mensen.

Klein clubje, groot succes. Werd Tinder voorheen alleen nog maar gebruikt door Amerikaanse studenten, nu, ruim een jaar na dato, wordt de app in grote delen van Azië, Engeland, Frankrijk, België en Duitsland massaal gedownload. Het gebruikersaantal groeit dagelijks met 5 procent. Er worden zo’n 3 miljoen ‘matches’ per dag gemaakt.

Dat werkt volgens het ‘liefde-op-het-eerste-gezicht’-principe: je ziet iemands foto en kiest ja of nee. Zegt diegene ook ja tegen jou, dan heb je een ‘match’ en kun je met elkaar chatten. Binnen een minuut ‘swipe’ je gemakkelijk langs een paar honderd gezichten. Sta er dus vooral niet al te lang bij stil, het is een ordinaire vleeskeuring.

Maar wel een verslavende vleeskeuring.

Het is vrijdagavond, een etentje met vriendinnen B., C. en D. Die laatste is een werkelijk bloedfanatiek Tinderaar, elke vrije minuut wordt benut om mannen te keuren. Ze brengt gerust een hele avond door met haar app op de bank. Nu tindert de hele groep met haar mee.

Af en toe komt er een knappe man voorbij. Er wordt gejuicht en snel naar rechts geswipet. Als een stelletje aasgieren graait iedereen naar de telefoon. Ja hoor: It’s a match! Gierend van de lach begint het chatgesprek. Dat is al snel voorbij. Want precies dát lijkt de lol van Tinder te zijn: het is heel erg leuk om mensen te bekijken, de gesprekken zelf zijn niet erg diepgaand.

Naast foto’s, voornaam en leeftijd van de ‘kandidaat’, zijn ook eventuele gemeenschappelijke vrienden en interesses op Facebook zichtbaar. Heb je dus voor de grap een keer One Direction ‘geliket’, nu zou je daar zomaar op kunnen worden afgerekend. Het zijn voornamelijk ontblote bovenlijven, (zogenaamde) dj’s met koptelefoons op het hoofd, snelle auto’s en zonnebrillen die de revue passeren. Ook de groepsfoto is populair. Maar ja, dan blijft de vraag: wie van de vijf is ‘Michel’?

Een rondvraag langs gebruikers leert dat het gros van de Tinderaars de app ‘voor de lol’ hebben geïnstalleerd. De meest gehoorde redenen: ‘even kijken welke bekenden ik allemaal tegenkom’, ‘een heerlijk tijdverdrijf’ en ‘geef mij Tinder, een groep vrienden en een krat bier, en onze lol kan niet meer op’.

Alles is gratis. Ondanks dat de app andere succesnummers Wordfeud en Ruzzle inhaalt in populariteit, maakt Tinder nog geen winst. Er wordt nog gewerkt aan een verdienmodel. Advertenties willen ze niet, eerder wordt gedacht aan extra functies voor betalende gebruikers.

Oorspronkelijk is Tinder bedoeld als dating-app, maar het gebruik lijkt meestal één groot spel. Doordat je geen melding krijgt van je afwijzingen, maar alleen matcht als je allebei op het hartje klikt, loop je nooit een blauwtje. Goed voor je ego, en houdt het meedoen laagdrempelig.

En er kán natuurlijk ook gedate worden: vriend M. heeft dit weekend alweer zijn derde te pakken.