Huygensprijs 2013 voor Vlaamse schrijver Tom Lanoye

Foto ANP/ Jerry Lampen

De Vlaamse schrijver Tom Lanoye krijgt in januari volgend jaar de Constantijn Huygensprijs 2013 voor zijn gehele oeuvre uitgereikt. Dat heeft de voorzitter van de Jan Campert-stichting, die de prijs toekent, vandaag bekendgemaakt in het radioprogramma Kunststof.

Twitter avatar RadioKunststof Radio Kunststof En dan nu de winnaar van de C. Huygensprijs in #radiokunststof = Tom Lanoye!

Dit schrijft de jury, volgens de NOS:

“Tom Lanoye heeft de Nederlandstalige literatuur een adembenemend oeuvre opgeleverd, waarin de taal kolkt en stroomt en de wereld geen moment rust wordt gegund.”

Lanoye won in zijn loopbaan al meerdere prijzen, onder andere voor zijn boeken Sprakeloos, Zwarte Tranen en Boze Tongen.

De Constantijn Huygensprijs is een literaire prijs van de gemeente Den Haag. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Vorig jaar ontving Joke van Leeuwen, dit jaar winnaar van de AKO Literatuurprijs, de oeuvreprijs.

Ook andere schrijvers bekroond

Ook drie andere schrijvers zijn bekroond. Micha Hamel mag voor zijn bundel Bewegend Doel de Jan Campert-prijs in ontvangst nemen. Oek de Jong krijgt voor zijn roman Pier en Oceaan de F. Bordewijk-prijs. Jan Paul Schutten ontvangt de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur voor Het Raadsel van Alles Wat Leeft. Aan al deze prijzen zijn bedragen van vijfduizend euro verbonden.