Hoogste belastingtarief in kleine stapjes omlaag

Hoge inkomens gecompenseerd voor lagere aftrek

Het belastingtarief voor de hoogste inkomens daalt op termijn van 52 procent tot 49,5 procent. De belastingverlaging compenseert de lagere belastingaftrek van de hypotheekrente. Het toptarief gaat vanaf 2018 in kleine stapjes omlaag.

De fracties van VVD en D66 in de Tweede Kamer hebben de compensatie gisteren voorgesteld en kan inmiddels op een ruime meerderheid rekenen. Ook minister Blok (VVD, Wonen) steunt het plan, hij komt nog deze week met een doorrekening. Om deze belastingverlaging te financieren, zullen mensen eerder worden aangeslagen tegen het toptarief. Dat gebeurt door aanpassingen aan de derde, een na hoogste belastingschijf (tarief 42 procent).

Eerder was al duidelijk dat ook de tarieven voor de tweede en derde belastingschijf omlaaggaan, van 42 naar 38 procent. Dat gebeurt eveneens in fases. Pas in 2042 zullen de nieuwe, lagere tarieven zijn bereikt. Die 38 procent komt overeen met de maximale aftrek van de hypotheekrente die dan mogelijk is. Nu is het nog mogelijk om tegen 52 procent af te trekken.

De aanpassing van de tarieven is bedoeld als compensatie voor de beperking van de hypotheekrenteaftrek die door verschillende maatregelen wordt bereikt. Die beperkende maatregelen leveren de schatkist naar verwachting 5,3 miljard euro op.

Mensen die vanaf dit jaar een huis kopen, moeten jaarlijks een deel van de hypotheek aflossen om in aanmerking te komen voor de renteaftrek. Ook mogen potentiële huizenkopers een minder hoge hypotheek nemen dan vroeger. Achterliggende gedachte is dat de lagere aftrekbaarheid er op termijn voor zorgt dat de relatief hoge schulden van huizenkopers afnemen.

Door nu het toptarief te verlagen willen VVD en D66 ervoor zorgen dat alle inkomens profiteren. Van de verlaging van het tarief in de tweede en derde schijf profiteert al bijna iedereen. „Maar we willen met ons voorstel meer recht doen aan degenen die het meest belasting betalen”, zegt Kees Verhoeven (D66). SP’er Paulus Jansen is kritisch. „De VVD heeft met het woonakkoord al de hoofdprijs en alle troostprijzen binnengehaald, maar blijft toch ontevreden.”