Groen licht voor vrijlating 26 Palestijnse gevangenen

Palestijnse vrouwen juichen, terwijl ze wachten op de vrijlating van de gevangenen uit Israëlische gevangenissen.
Palestijnse vrouwen juichen, terwijl ze wachten op de vrijlating van de gevangenen uit Israëlische gevangenissen. Foto Reuters/ Suhaib Salem

Het Israëlische hooggerechtshof heeft vandaag het licht op groen gezet voor de vrijlating van 26 Palestijnse gevangenen. Het gaat om de tweede van vier groepen gedetineerde Palestijnen die vrijgelaten worden als onderdeel van afspraken die zijn gemaakt in het kader van het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.

Het gaat daarbij, tot woede van politiek rechts in Israël, om Palestijnen die veroordeeld zijn voor aanslagen waarbij Israëliërs zijn omgekomen. Het merendeel heeft daarvoor levenslang gekregen.

Hof: geen wettelijke basis vrijlating tegen te houden

Een organisatie van nabestaanden van slachtoffers van aanslagen had tegen de vrijlating van de 26 beroep aangetekend, met een recente serie dodelijke aanslagen op Israëliërs op de Westoever als argument. Het hooggerechtshof oordeelde dat er geen wettelijke basis was om de vrijlating van de 26 tegen te houden.

Is de stemming in Israël zelf enigszins grimmig, op de Westoever en in de Gazastrook wordt de beslissing van het hooggerechtshof met gejubel ontvangen. De gevangenen komen naar verwachting vannacht in hun woonplaatsen aan. (Novum/AP)