Gewelddadige protesten in Brazilië - negentig arrestaties

Een auto staat in brand op een snelweg bij São Paulo.
Een auto staat in brand op een snelweg bij São Paulo. Foto AFP / Miguel Schincariol

Bij rellen in het Braziliaanse São Paulo, de grootste stad van het land, zijn gisteren meerdere voertuigen in vlammen opgegaan. Onder meer vijf bussen en drie vrachtwagens werden in brand gestoken, ook plunderden jongeren winkels. Rond de negentig mensen werden gearresteerd, meldt de politie aan persbureau AP. Volgens de politie waren er ongeveer vijfhonderd jongeren op de been.

De rellen zijn een reactie op de dood van een zeventienjarige jongen die zondag door de politie werd neergeschoten. De politie beweert dat de schietpartij een ongeluk was. Wel zit de agent die de trekker overhaalde nog vast in afwachting van het onderzoek.

Het is het zoveelste incident met protesten in Brazilië. Het aantal demonstranten neemt af, maar de protesten worden wel gewelddadiger. Afgelopen vrijdag nog liep een demonstratie in São Paulo om het openbaar vervoer in Brazilië gratis beschikbaar te stellen voor studenten ook al uit de hand toen militante anarchisten in gevecht raakten met de politie. Toen werden 92 personen aangehouden. In juni van dit jaar waren er ook grote protesten in Brazilië.

Beelden van de NOS uit São Paulo: