Geef ex-gevangene een kans

Zou u een ex-gedetineerde de kans geven om over zijn verleden te praten tijdens een sollicitatiegesprek? Zou hij of zij überhaupt worden uitgenodigd bij u op kantoor?

Een interactieve video van de Britse liefdadigheidsinstelling Business in the Community wil ons een spiegel voorhouden. Onder de titel ‘Ban the Box’ wil de organisatie dat sollicitanten niet meer gedwongen worden om aan te geven of zij in het verleden veroordeeld zijn. De video genaamd Second Chance ziet eruit als een reclame op YouTube. Zo’n hinderlijk spotje dat vooraf gaat aan het filmpje dat je eigenlijk wil zien en dat je kan overslaan door te drukken op het veldje ‘Skip This Ad’. Bij Second Chance sla je de video niet over; je kapt het verhaal van de sollicitant af. En dat terwijl hij probeert te vertellen waarom hij ondanks een crimineel verleden de baan, deze kans op rehabilitatie, verdient. Second Chance is een pijnlijke confrontatie voor wie geen begrip kan tonen voor een ander.