Gemeente Boxtel verklaart zich Fossiel Vrij

Boxtel verklaart zich als eerste gemeente in Europa ‘Fossiel Vrij’. Dat houdt in dat de gemeente weggaat bij beleggingsfondsen en banken met belangen in fossiele energie, en pensioenfondsen zal vragen te stoppen met beleggingen in ‘de fossiele industrie’.

De Brabantse gemeente volgt hiermee de oproep van de van origine Amerikaanse Fossil Free-beweging, die zich inzet voor een overgang naar duurzame energie. Er bestaan plannen om in Boxtel naar schaliegas te boren, waartegen de gemeente zich verzet.

In de VS hebben zich inmiddels 29 steden Fossiel Vrij verklaard, waaronder San Francisco, Seattle en Portland. Ook scholen, kerken en kunstinstellingen hebben zich aangesloten bij de organisatie.

Oprichter Bill McKibben toert nu door Europa om steden en organisaties te motiveren Fossiel Vrij te worden. Vanavond spreekt hij met de directeur van Greenpeace International, Kumi Naido, tijdens de manifestatie Klimaat voor Verandering op de VU in Amsterdam.

Peter van de Wiel, wethouder duurzaamheid van Boxtel: „Wij tekenen als eerste. Wij verzetten ons tegen proefboringen naar schaliegas binnen onze gemeentegrenzen. Maar we willen niet alleen maar zeggen wat we niet willen. Daarom gaan wij nu ook serieus werk maken van het stimuleren van duurzame alternatieven.”