Eerste erectie Willie op SchoolTV. Ouders: stop ‘ordinaire’ Dokter Corrie!

Martine Sandifort schiet als seksuologe Dokter Corrie zelf doorlopend in een nerveuze giechelbui.
Martine Sandifort schiet als seksuologe Dokter Corrie zelf doorlopend in een nerveuze giechelbui. Foto NRC / Lilian van Rooij

Rapper Willie Wartaal die bij het SchoolTV Weekjournaal vertelt over zijn eerste erectie. De seksuele voorlichting van Dokter Corrie gaat sommige ouders te ver. Zij begonnen stopdoktercorrie.nl. Het kenniscentrum seksualiteit Rutgers WPF, met wie de NTR het programma maakt, herkent zich niet in de kritiek.

Dokter Corrie, gespeeld door cabaretière Martine Sandifort, heeft sinds een aantal weken een voorlichtingsrubriek in het SchoolTV Weekjournaal, bedoeld voor de groepen 7 en 8 (kinderen van tien tot twaalf jaar). Corrie heeft vooruitstekende tanden, een beugel en praat met bekakte hoge uithaaltjes. Ze is zo nerveus dat ze stottert bij het woord ‘seksualiteit’ en steeds weer in een giechelbui schiet. Tongzoenen demonstreert ze met het skelet, ‘mijn assistent Klaas’, dat in haar spreekkamer staat.

Willie Wartaal van rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig vertelde in een van de items over zijn eerste erectie. Willie had als kind een probleem met zijn ‘mannetje daar beneden’. Steeds weer ging hij “rechtop zitten” op voetbaltraining, in de bus, als hij met een meisje praatte. Om dit tegen te gaan, probeerde hij aan iets aseksueels te denken. Bijvoorbeeld aan zijn overleden konijn He-Man.

‘Kinderen confronteren met erectie is ordinair’

Sommige ouders konden niet erg lachen om de filmpjes van Dokter Corrie. Ze begonnen de website Stopdoktercorrie.nl en verzamelden 2673 handtekeningen tegen het programma. Op de site schrijven de initiatiefnemers dat Dokter Corrie seks “belachelijk maakt” en er “ordinair en raar” over doet. “Daarom: STOP DOKTER CORRIE”, staat in vetgedrukte letters op de homepage.

Petitionaris Caroline Tax (29) uit Leiden, moeder van een kind van acht maanden, licht haar verzet vanmiddag in NRC Handelsblad toe:

“Ons grootste bezwaar is dat SchoolTV achter de voordeur komt. Kinderen krijgen het in de klas, je kunt het als ouder niet uitzetten. Jongens van tien confronteren met een erectie met alles erop en eraan; dat is niet wat je wil voor kleine kinderen. Ik vind het ordinair.”

Verder vindt Tax dat seksuele voorlichting een informatief, niet-normatief karakter moet hebben:

“Terwijl we hier de eenzijdige, liberale blik van de actiegroep Rutgers WPF krijgen voorgeschoteld. Rutgers WPF vind: doe maar lekker waar je zin in hebt, maar zorg dat je er niet ziek van word.”

‘Ouders zijn zich niet bewust van leefwereld kinderen’

Ineke van der Vlugt van Rutgers WPF begrijpt de ophef onder ouders niet zo goed:

“Ouders zijn bang dat ‘Dokter Corrie’ seksueel gedrag bij de kinderen uitlokt. Ik denk dat ze zich er verlegen mee voelen. En zich niet bewust zijn van de wereld waarin hun kind opgroeit. Kinderen lopen nu eenmaal een seksuele ontwikkeling door, dus die kun je maar beter op een positieve manier begeleiden.”

Caroline Tax benadrukt dat ze voor schoolvoorlichting is, maar dat ze ‘Dokter Corrie’ niet respectvol en divers genoeg vindt. Om aan de bezorgde ouders tegemoet te komen, krijgen leraren nu vooraf de filmpjes te zien, zodat ze zelf kunnen oordelen of hun leerlingen die aankunnen.