Eerder melig dan gevaarlijk

Een groep Syrische hackers rommelde gisteren met de Twitter van Obama „We willen de wereld tonen wat er in Syrië gebeurt”

De 76 miljoen volgers van president Obama op Facebook en Twitter kregen gisteren een bijzondere link in hun timeline: naar een filmpje van geweldplegingen door Syrische rebellen. Daarna werd er een screenshot rondgestuurd van de Gmail-inbox van een medewerker van Obama. De dag daarvoor was ook al de campagnewebsite van Obama gehackt.

De daders: het Syrian Electronic Army (SEA), een groep pro-Assad-hackers. Sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië maken ze er een sport van links en logo’s op goedbezochte Westerse en Arabische mediasites te plaatsen en bezoekers door te sluizen naar zelfgemaakte sites.

SEA is behoorlijk actief. Het collectief hackte al eerder grote nieuwssites zoals van CNN en the Financial Times. Ook brak de groep in op de twitteraccounts van de BBC, Reuters en persbureau AP. De valse AP-tweet dat het Witte Huis was gebombardeerd leidde begin dit jaar tot een tijdelijke dip van 136 miljard dollar op de beurs. De hackers hebben een eigen Facebookpagina, Twitteraccount en Gmailadres, waarop ze - summier - terugmailen. Een paar vragen.

Waarom doen jullie dit?

„Wij willen de wereld de waarheid tonen over wat er in Syrië gebeurt.”

Wie zijn jullie en wie financiert jullie?

„Sommigen van ons studeren computerwetenschappen. Anderen zijn goed in hacken. We worden door niemand gefinancierd, want ons werk heeft dat niet nodig. Het enige dat we nodig hebben is een computer en een internetverbinding.”

De hacks van de SEA trekken veel aandacht. Tegelijkertijd is de groep is verweten nogal amateuristisch te werk te gaan met primitieve technieken als phishing. Ze plaatsen een fotootje, leiden verkeer naar een eigen site. Hun hacks zijn eerder melig dan dat ze de cyberoorlog ontketenen die de hackers aankondigen.

Wat vinden jullie van die kritiek dat jullie amateurs zijn ?

„We gebruiken allerlei technieken, maar wat de techniek ook is: het werkt en daar gaat het om. We hebben wel geheime operaties, maar dat publiceren we niet.”

Op de website wordt Allah en martelaarschap aangehaald. Hoe belangrijk is de islam voor jullie acties?

„We hebben leiders en leden uit alle religies. Het enige waar we om geven is Syrië, we zijn hier om ons land te beschermen.”