‘Dodelijk ongeluk op plein Peking was zelfmoordaanslag’

De politie zette gisterochtend het Tiananmenplein in Peking af nadat er een incident had plaatsgevonden.
De politie zette gisterochtend het Tiananmenplein in Peking af nadat er een incident had plaatsgevonden. Foto AFP

Het incident met een personenauto op het Tiananmenplein in de Chinese hoofdstad Peking, waarbij gisteren vijf mensen om het leven kwamen, was geen ongeluk maar een zelfmoordaanslag. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.

De Chinese autoriteiten hebben nog geen officiële verklaring gegeven over de gebeurtenissen van gisteren op het beroemde plein in Peking. Gisterochtend reed daar een voertuig in op voetgangers, waardoor het in brand vloog. De drie inzittenden kwamen om het leven, net als twee toeristen, onder wie een Filipijnse vrouw. Bij het incident raakten verder minstens 38 mensen gewond die voor de poort stonden, waar een groot portret van Mao Zedong hangt bij de zuidelijke toegang tot het voormalige paleis van de keizer.

Het heeft er alle schijn van dat de bestuurder van de auto niet per ongeluk in het voetgangersgebied terechtkwam. De auto reed op een kruising de stoep op en legde vervolgens nog vierhonderd meter af voordat hij tegen een vangrail bij de Poort van de Hemelse Vrede tot stilstand kwam en in brand vloog. Onderweg ontweek de bestuurder bomen, stoplichten en een controlepost van de autoriteiten

‘Zelfmoordaanslag met voorbedachten rade’

Een bron met kennis van de voortgang van het onderzoek zei vanochtend tegen persbureau Reuters dat “het eruit ziet als een zelfmoordaanslag met voorbedachten rade”. De politie doet nog altijd onderzoek naar de gebeurtenissen en moet de identiteit van de drie overleden inzittenden van het voertuig nog vaststellen. Gisteravond laat meldde de politie in verband met het incident ook op zoek te zijn naar twee verdachten uit de westerse provincie Xinjiang.

Dat de verdachten uit Xinjiang komen, duidt mogelijk op betrokkenheid van islamitische Oeigoeren bij het incident. In Xinjiang wonen relatief veel Oeigoeren, een groep die zich gediscrimineerd voelt door de Chinese overheid. De namen van de twee verdachten zouden inderdaad Oeigoerse namen zijn. In Xinjiang vonden de afgelopen jaren geregeld rellen plaats waarbij Oeigoeren betrokken waren.

Kaart met daarop aangegeven de provincie Xinjiang:


View Larger Map

Het Tiananmenplein in Peking, dat gisteren na het incident ontruimd en tijdelijk afgezet werd, is wereldberoemd vanwege de pro-democratische protesten die er plaatsvonden in 1989. De Chinese regering greep toen hard in en smoorde een opstand in de kiem. Sinds 1989 wordt het plein permanent bewaakt en staan de autoriteiten er nauwelijks protesten toe.