Dit is de glamour voorbij

Zien // Mode Arrrgh! Monsters in de mode Centraal Museum, Utrecht. t/m 19-01. centraalmuseum.nl

Wie denkt dat het in de mode alleen gaat om slanke modellen in mooie kleren, moet snel naar Utrecht. In het Centraal Museum is Arrrgh! te zien, een expositie die een heel andere kant van mode laat zien – outfits die zijn geïnspireerd door wat je het tegenovergestelde van glamour zou kunnen noemen: monsters. De tentoonstelling, eerder in Athene en Parijs, is samengesteld door het Griekse collectief Atopos (‘raar, niet te classificeren’). De zeventig poppen in fantasievolle, vaak extreme creaties, staan op de vloer opgesteld. Daardoor „staat de bezoeker letterlijk oog in oog met de ontwerpen en wordt uitgenodigd de monsters aan zichzelf te spiegelen en zijn eigen ideeën over schoonheid te bevragen”, stelt het Centraal Museum.

Bijna alle ontwerpers hebben gebruikgemaakt van maskers, die alle herkenbaarheid wegnemen bij de modellen. Dat geeft vrijheid; opeens is het niet meer belangrijk dat een kledingstuk flatteert. Voor de modewereld zijn zulke experimenten ongelooflijk belangrijk: ze zorgen ervoor dat er meer verandert dan alleen kleur en roklengte.

Een aantal ontwerpen is speciaal voor de expositie in Utrecht gemaakt. Een complete monsterfamilie van Bas Kosters, gemaakt uit kleine stukjes gekleurde stof. Bart Hess, een ontwerper die gespecialiseerd is in bijzondere materialen en veel heeft samengewerkt met de Nederlandse Iris van Herpen, bedekte een magnetische pop helemaal met veiligheidsspelden.

Voor wie deze zomer de Mode Biënnale Arnhem bezocht is de verrassing er wat af, want daar waren al wonderlijke en uitzinnige creaties te zien. Maar daar kan het Centraal Museum weinig aan doen.