Dijsselbloem: schaamteloze fraude bij Rabobank schaadt vertrouwen

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemt de manipulatie met rentetarieven bij de Rabobank “schaamteloze fraude” en zegt dat de boetes die aan de bank zijn opgelegd terecht zijn. Dat meldt NOS. Vanmiddag werd bekend dat de bank 774 miljoen euro moet betalen door de fraude.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemt de manipulatie met rentetarieven bij de Rabobank “schaamteloze fraude” en zegt dat de boetes die aan de bank zijn opgelegd terecht zijn. Dat meldt persbureau Novum. Vanmiddag werd bekend dat de bank 774 miljoen euro moet betalen door de fraude.

Dijsselbloem vindt de fraude “buitengewoon ernstig”. Volgens hem schaadt de Libor-affaire opnieuw het vertrouwen in de financiële sector:

“Deze vorm van schaamteloze fraude van geldhandelaren staat mijlenver van de coöperatieve gedachte van Rabobank.”

Dijsselbloem reageerde na de bekendmaking voor de camera’s van de NOS:

Dijsselbloem respecteert vertrek Moerland

Vanmiddag werd duidelijk dat Rabobank een schikking heeft getroffen, waardoor de bank een boete van in totaal 774 miljoen euro moet betalen aan verschillende instanties. Uit onderzoek van onder andere De Nederlandsche Bank is gebleken dat dertig medewerkers van de bank betrokken waren bij de fraude en dat Rabobank de risico’s onvoldoende heeft onderkend. De medewerkers hebben volgens Nederlandse, Britse en Amerikaanse toezichthouders de belangrijke rentegraadmeter Libor gemanipuleerd door valse data aan te leveren.

In reactie op de boete legde bestuursvoorzitter van de Rabobank Piet Moerland per direct zijn functie neer. “Ik respecteer de beslissing van Moerland die hiermee verantwoordelijkheid neemt en zijn afkeuring op de sterkst mogelijke manier uit”, reageert de minister.

De Rabobank heeft nu verschillende maatregelen genomen om sjoemelen in de toekomst te voorkomen. Zo moeten interne controlesystemen het doorgeven van de data voor de rente minder fraudegevoelig maken. Volgens Dijsselbloem zijn deze maatregelen “essentieel om dergelijke misstanden voor de toekomst uit te bannen”.

Lees hier meer over de opgelegde boete en de bevindingen van het onderzoek naar de Liborfraude.