De zwarte man in al zijn superieure rust eindelijk ontdekt

Wie: Dennis Rudge

Wat: acteur

Waar: Speelt het stamhoofd in Welkom bij de Kamara’s (SBS6)

Op de website Theatervacatures.nl prijst Dennis Rudge zich aan met „23 jaar ervaring theater, film en televisie”. Inderdaad, de als baby uit Suriname naar Nederland gekomen acteur deed in 1990 eindexamen aan de Amsterdamse toneelschool. Maar de eerste van zijn talloze filmrollen speelde hij al in 1989 (De kassière) en zijn theaterdebuut in Cold Sweat Antigone (Haarlemse Toneelschuur) dateert uit 1985.

Zijn filmografie in Internet Movie Data Base (IMDb) vermeldt vijftig film- en televisieproducties. Veel ervan heb ik gezien, maar ik moet bekennen: zijn naam was me slechts vaag bekend.

De toneelrecensenten hadden Rudge wel opgemerkt. Een enkel keer speelde hij een hoofdrol, bijvoorbeeld in Carlos (2002) van het kleine Rotterdamse gezelschap MAP. Heel vaak wordt zijn naam uitgelicht als gunstige uitzondering. Kester Freriks over Terug naar Hollandse Spoor (NT, 2010): „Dennis Rudge als de zwarte man is in al zijn superieure rust indrukwekkend”.

Maar de kwaliteiten van Rudge zijn bijna net zo geheim als zijn leeftijd. In de krantenarchieven en op internet is geen enkel interview te vinden. Afgelopen donderdag zat hij op één avond zowel aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door (VARA) als bij Humberto Tan in RTL Late Night (RTL4), In dat laatste programma werd hij vergezeld door musical- en stemacteur Rogier Komproe, die volgers van het shownieuws misschien nog wel kennen wegens zijn daar breed uitgemeten scheiding dit voorjaar.

Rudge speelt het stamhoofd in de fake realityserie Welkom bij de Kamara’s (SBS 6), Komproe zijn zoon. Samen met collega-acteurs Jennifer Sint Jago, Maikel van Hetten, Rachella Kingswijk en Michiel Blankwaardt, en 25 Namibische figuranten fopten ze 18 dagen negen niet al te snuggere BN’ers. Die dachten te gast te zijn bij een primitieve stam en lieten zich politiek correct allerlei vernederingen aanleunen. De ultieme zwarte wraakfantasie,in het denkraam van producent Reinout Oerlemans, is dat de witte fotomodellen kleffe rijstepap voor het ontbijt krijgen, terwijl buiten hun zicht de zwarte acteurs van toast en jus d’orange genieten.

De beheersing van het Damaraans, een kliktaal uit de Bantoefamilie, door Rudge en de zijnen, overtuigt, net als het stoïcijns blijven onder de stupiditeiten van landgenoten, die je niet herkennen, ook al heb je ooit met ze op het toneel gestaan. Het idee is briljant, met als wrange bijvangst dat Rudge in wat lijkt op „een oeleboelerol” – zo noemt collega Sint Jago stereotiepe casting, alsnog de bekendheid verwerft die hij al zo lang verdient.

Hans Beerekamp

De tv-recensent verwelkomt iedere week een nieuwkomer in de mediacarrousel.