Dagelijks bestuur Kamer ontzegt SP half miljoen

SP-fractieleder Emile Roemer. Zijn partij loopt een half miljoen euro subsidie mis.
SP-fractieleder Emile Roemer. Zijn partij loopt een half miljoen euro subsidie mis. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Het dagelijks bestuur (presidium) van de Tweede Kamer heeft dit voorjaar bezwaar gemaakt tegen honderdduizenden euro’s subsidie voor de SP. Die partij kreeg daardoor over de periode 2008-2011 tussen de 500.000 en 600.000 euro minder fractiesubsidie dan aanvankelijk de bedoeling was. Dit is bevestigd door penningmeester Rosita van Gijlswijk van de SP.

Het presidium ging hiertoe over nadat accountant Deloitte constateerde dat de SP in de jaren 2008 en 2009 voor totaal 473.098 euro kosten wilde verhalen op de Kamer voor de verspreiding van SP-folders en kranten in het hele land.

De SP wilde deze uitgaven ten laste brengen van subsidie die de partij krijgt voor ondersteuning van de Tweede Kamerfractie. Deze subsidie mag niet aan partijactiviteiten buiten het Binnenhof worden besteed.

Deloitte oordeelde dat de SP dit laatste toch deed. Volgens Van Gijlswijk had dit te maken met een interpretatieverschil over het werk van Kamerfracties. Eigen onderzoek en eigen communicatie met achterban en burgers horen daar voor de SP bij.

Alleen PVV viel SP niet af

In een notitie van 26 februari bepleitte de directeur bedrijfsvoering van de Kamer een coulante behandeling van de SP. Het presidium van de Kamer stak hier 6 maart een stokje voor. Volgens bronnen werd het opereren van de SP door andere politieke partijen beoordeeld als “discutabel”, “niet rechtmatig” en “onacceptabel”.

Alleen de PVV weigerde de SP af te vallen; gisteren werd bekend dat die partij eigen conflicten met de accountant van de Kamer heeft. Op 10 april kwam het presidium overeen dat partijen voortaan slechts één derde van de kosten van partijkrantjes en andere informatieverspreiding in rekening mogen brengen.