Collectiegebouw Boijmans voor 50 mln

Het Rotterdamse museum krijgt een Collectiegebouw waar bezoekers mogen kijken hoe de kunstschatten worden bewaard.

In 2017 moet het af zijn: het nieuwe Collectiegebouw van Museum Boijmans Van Beuningen. Geen gesloten museumdepot, maar een plek waar ook particuliere verzamelaars hun collecties kunnen onderbrengen en waar museumbezoekers naar binnen mogen om te kijken hoe de kunstschatten worden bewaard en gerestaureerd. „Geen Ford Knox op een afgelegen haventerrein, maar een publiek toegankelijk gebouw middenin de stad”, zo typeerde museumdirecteur Sjarel Ex het toekomstige Collectiegebouw. Hij presenteerde de plannen vanochtend samen met wethouder Karakus (wonen, ruimtelijke ordening, vastgoed en stedelijke economie) en Petra Verspui, directeur van de gemeentelijke dienst Vastgoed Stadsontwikkeling.

Boijmans heeft een nieuw depot nodig omdat de kelders waarin een deel van de collectie nu ligt opgeslagen, regelmatig onderlopen. Het nieuwe Collectiegebouw mag zo’n 50 miljoen euro kosten. Bijzonder is dat een private partij, de Stichting De Verre Bergen, 15 miljoen euro bijdraagt. De rest betalen de gemeente Rotterdam en het museum zelf. De gemeente geeft het museum hiervoor 2,5 miljoen euro extra subsidie per jaar; het museum trekt er zelf 1,5 miljoen euro voor uit.

Stichting De Verre Bergen wilde meedoen op voorwaarde dat het een gebouw met allure zou worden dat de culturele kracht van Rotterdam versterkt. Daarvoor moest het een prominente plek krijgen, dichtbij het museum, zodat het publiek beide gebouwen kan bezoeken. Die locatie is gevonden in het Museumpark pal naast het museum, op de plek waar nu een schelpenplein is.

Vijf architectenbureaus hebben schetsontwerpen gemaakt voor een Collectiegebouw van 14.000 vierkante meter. De plannen variëren sterk: van een compacte no-nonsense kubus die nauw aansluit op het naastgelegen museumgebouw (architectenbureau Koen van Velsen) tot een futuristisch aluminium gebouw in de vorm van een omgekeerde piramide (architectentrio NIO/MAD/Okra). Maar alle vijf de ontwerpen voldoen aan dezelfde voorwaarden: ze omvatten naast depotruimte ook een expertisecentrum voor beheer en behoud van kunstwerken en een kleine tentoonstellingsruimte (900 vierkante meter).

De vijf schetsontwerpen worden de komende weken onderzocht op hun financiële haalbaarheid. Ze mogen maximaal 15 procent duurder uitvallen dan het budget van 50 miljoen euro. Eind november wordt bekend welk ontwerp zal worden gebouwd.